25% от кафе-машините не сложили навреме касов апарат

Последна промяна на 20 ноември 2012 в 13:12 2560 2

Екран на кафе-машина, свързана с НАП. Снимка: Сергей Антонов
Екран на кафе-машина, свързана с НАП. Снимка: Сергей Антонов

25% от проверените от НАП кафе-машини не са имали касов апарат към 1 ноември - срокът, от който всички трябваше да започнат да отчитат се дистанционно в НАП.

Това показали проверките на данъчните служители, съобщи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. Част от машините не са работели - били са спрени от служители на обслужващата ги фирма именно заради неспазване на изискването и грозящата ги в този случай санкция в размер до 10 хил. лева.

Към 19 ноември обаче 90% от вендинг машините, за които се въведе изискване за касов апарат - за кафе, напитки, храни, играчки и пр., или приблизително 14 000 от общия им брой вече са били оборудвани със задължителното фискално устройство.

От 1 ноември досега са били направени над 700 проверки от НАП.

В началото на декември ще са ясни и първите резултати от отчитането в НАП на приходите от вендинг машини.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2012 в 14:44

Тези глупости с касовите апарати са измислени в сътрудничество с най големите оператори на вендиг машини в България,с цел да могат да наблюдават машините на конкуренцията.Много ясно е че, някой ако има оборотен кафеавтомат на някоя спирка примерно с 500 -1000 напитки,до него веднага ще се сложи втори само че на конкурент.

20.11 2012 в 14:35

Съгласен съм до някъде с въвеждането на тези апарати но не мога да разбера Защо трябва всеки да вижда какъв ми е оборота от дадена машина.Това си е чисто нарушение на фирмената тайна.Имам свързан ФУВАК но няма да го изложа на показ.Ако се наложи ще съдя Дянков и държавата в Стразбург.