Кастрева се извини на родителите на Ана-Мария

Психолози започват работа с 13-годишното дете след инцидента в IV помощно училище

ОFFNews Последна промяна на 09 октомври 2014 в 14:28 25635 8

Ваня Кастрева
Ваня Кастрева

Зам.-министърът на образованието в служебния кабинет Ваня Кастрева се извини на родителите на 13-годишната Ана-Мария на среща в министерството днес.

Преди дни на пресконференция Кастрева заяви, че детето, което е болно от аутизъм и чиято майка подаде сигнал за сексуално посегателство от мъж в IV помощно училище, всъщност имало склонност да се "заголва". На следващия ден бащата Росен Симеонов реагира емоционално на думите й, заявявайки, че се срамува от този зам.-министър.

"Бяха поднесени и взаимни извинения във връзка с възникнали проблеми при комуникацията на двете страни през медиите", се казва в прессъобщение на Министерството на образованието по повод срещата.

От МОН уточняват, че тя е била инициирана от Кастрева и на нея родителите са приели предложената цялостна помощ за детето и връщането му в училище. От 19 септември, когато е станал инцидентът в училището, детето не иска да излиза от вкъщи и не ходи на училище.

На родителите ще бъде изпратен екип от специалисти психолози и терапети по кризисна интервенция, както и сензорен терапевт, които ще изготвя план и ще проведат поетапна терапия за връщането на детето към обичайното му всекидневие.

Детето ще бъде преместено от IV помощно в друго училище, става ясно още от прессъобщението на МОН.

"По време на срещата беше уточнена и координацията и административното съдействие от представителите на МОН за родителите с цел избор на училище, в което тяхното дете да продължи своето обучение след приключване на кризисните терапевтични мерки", се казва в него.

Ана-Мария е ученичка в IV помощно училище в София за първа година. Реално е посещавала занятията само няколко дни.

Днес образователния министър доц. Румяна Коларова обсъди практиките за превенция срещу насилието в българските училища и детски градини с представители на Националната мрежа за децата.

Необходима е системна превенция в училищата срещу посегателствата спрямо ученици, в която важно място трябва да заеме подкрепата и сътрудничеството с гражданското общество.

На преден план отново излиза необходимостта от законови промени, които да изключват реабилитацията на лица, извършили посегателства върху деца и ученици. По този начин трябва да се гарантира невъзможността им за достъп до участие в образователната система на базата на законова реабилитация, е мнението на министъра.

„Никой от нас не може да бъде безразличен. Ние не поставяме под съмнение това, което детето казва. Това, което поставям под съмнение, е прибързаните изводи кой е виновен“, заяви министърът в коментар за случая „Ана-Мария“.

Резултатите от проверката на МОН в IV помощно училище се очакват в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.10 2014 в 17:53

Какав протокол тя го каза на презконференцията в ефир, не го е чела. Даже се подсмихеаше гадно.. Те си мислят че щом са в министерството те колят и бесят. Дай на простия власт и му гледай сеира.

11.10 2014 в 13:53

Хора, моля ви осъзнайте се! Недейте да се поддавате толкова лесно на манипулации, изблик на ниска култура е. Ако наистина толкова се интересувахте от случая,щяхте да знаете, че думите на Кастрева са изписани в протокол, изготвен не от нея. А и също май Кастрева беше първата, която обърна внимание на случая... Не така, не нападайте човек, който всъщност се интересува от децата и търси истината

09.10 2014 в 22:42

Поставят под съмнение “прибързаните изводи кой е виновен“??? И другите деца, които не са преместени в друго училище? Кой ще ги спаси? Или те не се разголват...? Деца!!! С аутизъм!! Ненормална държава...

09.10 2014 в 16:53

Тия май ще постигнат каквото са наумили, но то не е това което казват пред медиите сълзливо.

09.10 2014 в 16:52

Тия май ще постигнат каквото са наумили, но то не е това което казват пред медиите сълзливо.

09.10 2014 в 16:42

На такива, като нея казвам лемури.
Злобни и истерични чантаджии, които си мислят, че МОН им е бащиния!Срам и позор!Оставка!

09.10 2014 в 16:19

И тая Кастрева беше толкова години шеф на РИО. Ето колко и какво работят в тези инспекторати. Пълни търтеи.

09.10 2014 в 15:20

Каква гнъсна твар; сигурно самата тя е имала склонност към заголване още от времето, когато е било невръстна...