Надзиратели: Само кораб не може да се вкара в затвора

Вътрешен човек няма да вкара пистолет, защото ще е първият застрелян

OFFNews Последна промяна на 07 април 2018 в 09:03 6103 2

Ако имаше повече служители в затворите, нямаше да се стигне и до бягството от Софийския затвор, смята шефът на синдиката на надзирателите Ивайло Григоров, който даде интервю за Нова телевизия.

Ако имаше повече служители, нямаше да ги гони началникът на социалните работници и чистачката, защото останалите служители са по постовете. Ако бяха тръгнали да ги гонят, трябваше затворът да остане без служители, каза той.

Григоров посочи, че от 10 години сигнализират институциите за недостига на служители в местата за лишаване от свобода - заради недофинансирането на системата и все по-зачестяващите нападения срещу служители. "Във връзка с модерните европейски изисквания стават все по-облекчени режимите на лишените от свобода, което не е лошо, защото води до сваляне на напрежението в тях. За сметна на това обаче нивото на техниката и охранителния състав са от преди 20 години”, коментира той.

„Единственото положително нещо от цялата тази работа е, че не сме на погребение на колеги след онзи ден. Колегите имат блестяща реакция. Мога да се обзаложа с вас, че бягството не е станало чрез вътрешен човек”, казва Григоров. Той изключва вариантът надзирател да вкара пистолет, защото щял да е първият застрелян.

Доставката на всичко необходимо за затворниците става изключително лесно, признават надзирателите. Начините били три – през оградата, с дрон или в доставките с хранителни продукти. Затворникът можел да има почти всичко, което пожелае – от мобилен телефон, до наркотици. Шегата била, че само кораб не може да се вкара в затвора, защото няма достатъчно вода.

Надзирателите признават, че сред тях има такива, които играят в комбина със затворниците. Ценоразписът за вкарване на телефон в килията, например, стигал 100 лева на парче. Само за една смяна по тази схема някои надзиратели си докарвали доходи, равни на заплатите им за цял месец. 

„Миналата година по коледните празници убиха главен надзирател при добросъвестно изпълнение на задълженията, но тогава пак не беше интересно, защото няма престъпление от страна на служителя. Засрамени сме от българските граждани, обидени сме на нашия работодател, защото не се казва истинската причина за това, което се случва. А истината е именно липсата на хора и недостига на техническо обезпечение”, каза Григоров.

Надзирателите ще продължат със своите протести с искания за по-добри условия, увеличаване на числеността им и по-високи заплати. Следващият протест ще бъде веднага след празниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12040

2

edin slep

08.04 2018 в 04:14

От години подкрепям исканията на учителите, полицаите и сега и надзирателите. Политиците обаче не си падат по хубаво работещи системи, от там няма как да се краде, да не говорим че при ГЕРБ пък съвсем се сринаха нещата, те са и некомпетентни.