Над 4000 души посетиха парламента в Деня на отворените врати (снимки)

OFFNews 10 февруари 2019 в 13:34 2552 0

Около 500 граждани влязоха в Народното събрание още в първите минути от Деня на отворени врати на институцията. Те бяха посрещнати от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която им разказа интересни факти за дейността на Учредителното събрание, провело първото си заседание на 10 февруари 1879 г.

Сред най-нетърпеливите посетители бяха ученици от столичните 101-во СУ „Бачо Киро“ и 39-то СУ „Петър Динеков“, както и студенти по право от Софийския университет и от Университета за национално и световно стопанство. Те получиха книги и брошури, разказващи за работата на Учредителното събрание и дискусиите, които предшестват приемането на Търновската конституция.

До 12.00 часа около 4000 граждани посетиха парламента. Денят на отворени врати ще продължи до 16.00 часа.

Председателят на Народното събрание посочи, че 10 февруари е ден, който трябва да бъде помнен и почитан, защото на него се поставя началото на парламентаризма в България.

От дискусиите, проведени на заседанията на Учредителното събрание във Велико Търново, няма стенограми, те са били написани като разкази, които са били четени и одобрявани на следващия ден от работата на представителите на българския народ, обясни Цвета Караянчева.

Тя показа на посетителите експозицията „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“, в която са представени много интересни факти за времето, когато е бил изработен първият български основен закон.

Оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция са част от експонатите, които гражданите могат да видят в Деня на отворени врати на Народното събрание. В парламента е и масата, която Петко Славейков донася от дома си, за да бъде подписана на нея Търновската конституция, както и негови лични вещи.

В пленарната зала председателят на Народното събрание обясни на най-любознателните гости каква е работата на народните представители, как те се разделят на парламентарни групи, кой води пленарното заседание и показа как се откриват и закриват заседанията на парламента. 9-годишната Дария от 39-то СУ първа се престраши да влезе в ролята и символично да открие днешното пленарно заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews