МВР отне лиценза на Делта гард за охранителна дейност

OFFNews 08 ноември 2021 в 14:39 8861 4

Миналия четвъртък МВР е отнело лиценза на охранителната фирма Делта гард, съобщиха от ведомството на Бойко Рашков. Това е станало със заповед на ръководителя на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Станимир Станев от 4 ноември.

На същата дата, за издадената заповед и за възможността да получи препис от заповедта, е уведомен управителят на дружеството. Тя е връчена на 5 ноември и от тая дата тече 14-дневен срок за обжалване, посочват от МВР.

Според Свободна Европа от компанията обаче твърдят, че оспорват акта на Станев пред съда и това спира неговото изпълнение.

Процедурата за отнемането на лиценза за охранителна дейност на „Делта гард“ беше открита през октомври. На 27 октомври от ГДНП публикуваха съобщение за това в сайта на вътрешното министерство. Ден по-късно ведомственият пресцентър уточни, че основание за това е обстоятелството, че съдружник в компанията е бил обвинен в престъпление от общ характер, но въпреки това не е изпълнил задължението си да излезе от дружеството в 30-дневен срок.

По неофициална информация става въпрос за съсобственика на „Делта гард“ Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста, който през май 2019 г. е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха.

В разследването на "Антикорупционния фонд" "Осемте джуджета" името на Спасов бе посочено от Илия Златанов като част от сценария как бившият следовател Петьо Петров и негови близки се опитали да му отнемат бизнеса с активното съдействие на прокуратурата.

Тогава Златанов заяви, че "Делта гард" са го следили и са охранявали бизнеса му, без негово съгласие. В хода на разследването стана ясно, че от фирмата не допускат никого да доближава асансьорния завод "Изамет".

Впоследствие - в края на август м.г., служителите на охранителната фирма напуснаха завода.

Бизнесменът Васил Божков пък беше обвинил "Делта", че техни служители са били сред провокаторите на антиправителствените протести през 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

09.11 2021 в 03:47

Интересно чии са и някои си 161. Които носят странно приличащи на полицейските униформи, и открито оръжие. По закона, на това имат право единствено армията и полицията.
Чия частна армия?

23293

3

Стефан

09.11 2021 в 02:01

Тия помпи ги забраниха май по-отдавна ...

1215

2

Lyubo

08.11 2021 в 22:14

Ами само като им погледнете физиономиите на т. н. "охранители" и директно трябва да им се отнеме лиценза без право на обжалване.
 
X

Да помогнем на украинските деца!