Московски и Павлова канят китайски инвеститори у нас

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2015 в 17:15 2182 4

България има потенциал за инвестиции в 5 приоритетни пътни проекта, 4 железопътни направления, 4 пристанищни терминала, 1 интермодален пристанищен терминал във Варна, 1 интермодален в Пловдив и 2 граждански летища.

Тези възможности бяха представени в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Двамата са в състава на българската делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов за участие в Четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа. Събитието се провежда в периода 22 - 27 ноември 2015 г. в градовете Шанхай, Суджоу и Пекин в Китайска народна република.

Министър Московски представи възможностите за инвестиции в развитието на транспортната инфраструктура на страната ни. Акцент в презентацията бе поставен върху развитието на основни жп отсечки и процеса на концесиониране на отделни обекти.

Той представи проектите за жп линията Русе-Варна на стойност 383 млн. евро; модернизацията на жп линията София-Перник-Радомир - 360 млн. евро; модернизация на жп линията Радомир-Гюешево за 556 млн. евро; модернизация на жп отсечката Русе-Димитровград.

Московски информира и за транспортните инфраструктурни обекти, които министерството подготвя за концесиониране. Това са пристанищните терминали Видин-център, Русе-изток, Русе-запад и Зимовник-Русе, летищата в София и Пловдив и интермодалния терминал в Пловдив.

Пред китайски инвеститори министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова разказа за одобрената от правителството Стратегия за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма, предвиждаща изграждането на нови над 600 км магистрали, модернизация и ново строителство на републикански пътища. 

Тя съобщи, че правителството търси 1,5 млрд. евро за ключови пътища, които са връзка с европейските транспортни коридори през България и изброи магистрала "Хемус", отсечките София – Видин, София – Калотина, Русе - Велико Търново –Свиленград, Варна – Бургас и тунела под Шипка.

Министър Павлова обясни пред инвеститорите и за плановете за въвеждане на тол система в България чрез публично-частно партньорство.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2015 в 17:54

Не знам чия идея е, но помня, че една мутромаймуна с пожарникарски "докторат" много силно се беше впрегнала с нея.

24.11 2015 в 17:49

#01 писата за Ф1 е идея на оня Плевенски идиот пикаещ във фонтаните и авер на Първанката.....

24.11 2015 в 17:48

Звучи като опит да се крадне от каквото е останало и понеже вече няма какво да се краде, ще продават правата да дерат кожите на българите с концесии за много години и понеже нямаме мини, можем да продаваме само проавата в-ху пътищата, въздуха, водата, морето и т.н.

Ми направо да рекламират как могат да инвестират в НАП. Събират се няколко милиарда на година и спрешу едно по едро плащане сега, някой инвеститор ще има честа да събира данъци.....

24.11 2015 в 17:46

Нищо нема да излезе от тая работа. Китайците са малко по-умни от катарците, а тия от Катар така и не построиха пистата на Бойко за Ф1.А и обичат по-слаби мацки, а не