Младите лекари занесоха куфари на политиците

OFFNews 30 септември 2014 в 18:25 2084 0

Младите лекари, които протестираха с куфари с искане за рефреш в здравеопазването, занесоха куфари и на политици, взели участие в дискусия за целите и приоритетите в здравеоазването.

Неврохирургът д-р Емануил Найденов, станал известен напоследък с участието си в Survivor и познат на форума OFFRoad-Bulgaria като emanuilis, и студентът по медицина Симеон Георгиев - членове на гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване“, излязоха на сцената в Голямата зала на БАН с кожен куфар, символ на отиващия си български лекар.

Младите лекари бягат заради старите мениджъри, заяви д-р Найденов, говорейки за кадровия дефицит в системата – един от най-големите проблеми в здравеопазването.

Към изказването на д-р Найденов се включи и Симеон Георгиев, който обясни, че повечето от колегите му вече са се насочили към чужбина.

"По-голямата част от моите колеги, да не кажа всички, са се насочили към чужбина. До 2020 г. няма да има лекари, които да лекуват болните в България и тогава всичко, за което говорите тук, няма да има смисъл", посочи студентът по медицина.

Младите медици подчертаха, че промените в здравната система не са приоритет в платформите на водещите политически сили.

Липсва политическа воля за извършване на промени в здравеопазването, тъй като няма никакъв интерес към предложения от младите лекари меморандум, изпратен до политическите партии. Освен това се подценява кадровият дефицит, като не му се отделя необходимото внимание, смятат лекарите.

Политиците са тези, които трябва да си хващат куфарите, подчертаха медиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !