Млади лекари на протест за рефреш на здравеопазването

OFFNews 19 август 2014 в 18:46 2706 0

Млади лекари излязоха на протест в Докторската градина с искане за ново здравеопазване.

Те настояха за по-високо заплащане, като поискаха възнагражденията да започват от 4 минимални заплати на месец.

Младите лекари настояват още да не плащат за специализация, обективни критерии за кариерно израстване и премахване на финансовата диспропорция между медицинските специалности.

Медиците излязоха на протеста с куфари, за да покажат готовността си да напуснат страната и да търсят реализация в чужбина.

Резултатите от нова анкета сред лекарите под 40 години в страната показаха, че около 80% от младите лекари планират да работят в чужбина, а 96% имат готовност да тръгнат, дори да не е веднага.

Средната възраст на лекарите в Българи е 53 години, а смъртността сред хората в тази професия е по-висока заради напрежението, с което е свързана. Така до 2020 г. България може да остане изцяло без ново поколение специалисти, предупредиха от гражданска инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване“, които организираха протеста.

Младите лекари бяха подкрепени от Асоциация на студентите медици в България, Фондация "Остани", Асоциация за развитие на медицинската общност, Български лекари за европейски стандарт на специализация.

"КОЙ печели от ситуацията в момента?" и "КОЙ определя приоритетите на здравната политика в последните 25 години?", поискаха да узнаят медиците. Отговори на тези въпроси няма, но губещите са ясни – всички ние – лекари и пациенти, заявиха те.

„Най-елементарната стъпка, за да се задържат лекарите в България е увеличение на заплатите. Каква е мотивацията на един лекар да остане в България, след като в чужбина заплащането е 10 пъти по-високо, има по-добри условия, нормална среда, при която човек може да гледа семейството си и да се развива”, каза д-р Деян Попов, цитиран от „Фокус“.

По думите му над 200 души от випуска им вече са в Германия, Ирландия и Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови