Министър Нено Димов предлага изключването на територии от Натура 2000

ОFFNews 09 април 2019 в 15:49 5085 3

Има огромно количество зони по „Натура“, които не могат да бъдат там и промените в Закона за биологичното разнообразие дава възможност грешките да бъдат поправени. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на представянето на Закона за биологичното разнообразие, предаде Агенция „Фокус“.

По отношение на текстовете в законопроекта, свързани с първичните данни, министърът посочи, че те до момента не са предостовяни на МОСВ и на практика това, което се е случвало 2007 г., когато са обявявани зоните "Натура", се е случило по неясен начин.

„Държавата не разполага с голяма част от тези данни. Оттук нататък държавата не може да си позволи да взима решения по данни, които не са проверени. Тук новото е, че тези данни трябва да бъдат проверени за достоверността им. Ние сме свидетели на огромно количество зони, които попадат в "Натура" и които по никакъв начин не могат да бъдат в "Натура", защото данните, по които са направени, са непроверени. Факт е, че тези грешки са правени преди повече от 12 години и е много трудно да бъдат изправени в момента и този закон дава и тази възможности“, каза още министърът.

На въпрос колко са местностите, които са в „Натура“, а не трябва да са там, Нено Димов обясни, че 34,8 % от територията на страната е обхваната в тази мрежа. „Колко процента от тези са попаднали по погрешка, не мога да кажа. Това е изключително сложна информация. Когато има възможност след приемането на този закон да имаме достоверна и проверена информация ще даде шанс на всичко, което е проверено, да бъде коригирано“, уточни Димов.

Попитан защо се налага промяната на този закон в този момент, министърът на околната среда посочи, че този закон е трябвало да бъде променен преди 3 години.

„Ние търсихме баланса и последната кръгла маса и последната среща, която имахме със съвета на учените ни доведе на нивото, на което считаме, че имаме достатъчно широка подкрепа, за да може този закон да бъде приет. На практика на последния път 16 НПО присъстваха, от които 12 подкрепяха закона, 4 не. Имахме подкрепата на работодателски, на брашнови, синдикални организации, на местната власт. На практика включително след промените, които направихме със Съвета на учените и научната общност, считаме, че този закон е необходим. С приемането му ще развържем възможността за управлението на „Натура“, а не със забраните, които потенциално застрашават една трета от територията на страната, което е лошо за околната среда, за бизнеса и за всеки един човек“, допълни той.

Предстои да бъде оповестен финалният текст, който се очаква утре министър Димов да предложи на заседание на Министерския съвет. Ако правителството внесе за разглеждане в парламента предлаганите изменения в ЗБР, се очаква нова силна вълна на негативни реакции.

От коалиция "За да остане природа в България" вече коментираха във Фейсбук, че ако ключовите проблеми не са коригирани, обмислят протести. "Това законодателно предложение ще ограничи диалога ни и той ще се провежда основно на Орлов мост", гласи съобщението на природозащитните организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

3

Mayya

09.04 2019 в 18:53

Този много добре знае защо си вярва, но има ли още някой друг, който да му вярва? За краткото оставащо му време много бели може да натвори.

14469

2

случайно прочетох

09.04 2019 в 17:51

Димов, той е грешка!

Охлюв!

12130

1

borisboris

09.04 2019 в 16:44

Споко, скоро и ти отиваш в забрава