Министър Атанас Славов: Интересно е какво е обърнало Иван Гешев да иска да споделя с парламента

OFFNews 09 юни 2023 в 19:35 4411 1

Снимка БГНЕС

Иван Гешев със своя адвокат-доверител, Галина Захарова и министър Атанас Славов по време на заседанието на ВСС

Интересно е онова, което е обърнало тактиката на главния прокурор, че да иска да споделя с парламента, да търси обратна връзка, каза в предаването „Още от деня“ по БНТ министърът на правосъдието Атанас Славов. Главният прокурор Иван Гешев поиска по-рано през деня да бъде изслушан в Народното събрание по разследвания за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

Не мога до коментирам плановете на главния прокурор, само мога да кажа, че той няколко пъти е идвал в парламента, задавани са му въпроси и обикновено той е отговарял, че няма разрешение да коментира конкретни казуси и конкретни дела, каза още Атанас Славов. „Сега виждам едно желание да влезе в конкретика и да изкара производства, които дълго време са били държани висящи, и да бъдат представени пред депутатите – вероятно това е идеята, и то производства за корупция по висшите етажи на властта“, посочи той.

Министърът на правосъдието определи като предизвикателство това, че е водил заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) по точката, внесена от една част от членовете на съвета за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, което продължи вчера около 14 часа.

„За първи път ръководя заседание на ВСС, ръководил съм парламентарни комисии, но динамиката е съвсем различна, още повече когато имаш двайсет и няколко члена юристи, върховни съдии, прокурори на различни нива, следователи. За мен беше важно да покажем, че това е един процес, който отговаря на основните изисквания на справедливия процес – за неутралност, за обективност, за събиране на доказателства, за това да може защитата да изложи своята теза. Всичко това трябваше да се спазва“, каза министърът на правосъдието.

За министерството е важно тази процедура да не оставя никакви съмнения по отношение на честността, на справедливостта и на възможността да се упражнят основни процесуални права, посочи още министър Атанас Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5921

1

pisnamiotmutri

10.06 2023 в 13:17

Роденият в Русия правосъден министър следва да знае, че имаше атентат срещу Гешев преди да отиде в държавата ударила с Магнитски ДПС, ГЕРБ и БСП. На негово място бих се питал защо ГЕРБ и ДПС решиха да го отстранят от поста му чак след санкциите и след толкова полезна работа за тях. Но сега явно се пере. Реваншизъм било.