Минималната заплата ще се увеличи от 2015 г.

OFFNews 18 август 2014 в 08:23 3806 0

Проф. Йордан Христосков

Снимка Сергей Антонов

Проф. Йордан Христосков

Минималната заплата ще бъде увеличена от 2015 година.

Това заявявя вицепремиерът и социален министър в служебното правителство Йордан Христосков.

"Да, ще има увеличение", заявява той и уточнява: "Аз съм привърженик на автоматичния механизъм за нарастване на гарантираните от държавата минимални доходи. Би трябвало като критерии да се използват макроикономически индикатори като нарастването на производителността на труда".

Христосков не се ангажира с процент, с който да бъде увеличена минималната заплата.

През 2014 г. минималната заплата е 340 лева.

По повод вариантите за пенсионна реформа Христосков казва: "Поставили сме си за цел да разработим различни варианти за реформа в пенсионната система. Пред скоби ще изведем въпроса с пенсиите на работещите в първа и втора категория труд. Ще дискутираме по всички ключови въпроси: размера на осигурителните вноски за първия и втория стълб на пенсионната система; варианта държавните служители и работещите в специалните ведомства да плащат лични осигурителни вноски; условията за пенсиониране; възможностите за подобряване на събираемостта. Общият принцип, който ще предложа, е да въвеждаме в максимална степен автоматични механизми. Те имат две предимства. На първо място отдалечават осигурителната система от вземането на конюнктурни политически решения. Второ, носят предсказуемост - на базата на обективни показатели хората ще знаят какво и как ще се случи и ще могат да определят осигурителното си поведение. Ще обсъдим обвързването на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота. Трябва да се въведе автоматизъм и за начина, по който ще нараства максималният осигурителен доход. Ще предложим решения и за тавана върху пенсиите. По всички въпроси ще бъдат подготвени варианти с разчети колко ще струват в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план."

Той прогнозира, че възрастта за пенсиониране ще се увеличава и постепенно ще се стигне до изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови