Минимална заплата между 35 и 55% от средната, предлага правителството

ОFFNews 22 юли 2015 в 21:56 5247 2

Проект на Министерски съвет предлага минималната заплата в България да е в размер на 35 до 55% от този на средното парично възнаграждение за страната, съобщи в. "Сега".

Освен от това колко е средната заплата за последните 3 месеца тя ще се определя и спрямо инфлацията, линията на бедност, и индексът на потребителските цени за съответната година.

Идеята на кабинета е на ниво обсъждане с бизнеса и синдикатите, като не е ясно докъде са разговорите.

Средната заплата в България за последните 3 месеца е 882 лв., което прави 441 лв. минимално парично възнаграждение, ако методиката бъде приета. Желанието на управляващите е от 1 януари 2016 г. най-малката възможна заработена сума за 1 месец да е 420 лв. 

Нетният размер обаче - след приспадането на осигуровките и данъците - не трябва да е под прага на бедност. С увеличаването на минималната заплата на 380 лв. от 1 юли 2015 г. нетният ѝ размер стана 298 лв. и за първи път изпревари линията на бедност с 12 лв.

"Административното определяне на минималната работна заплата почива на порочната презумпция, че увеличавайки я, се постига общо увеличаване на доходите "по вертикалата". Всъщност, това довежда главно до загуба на работни места сред най-нискоквалифицираните работници и до проблеми с доходите в "долната" половина на квалифицираните работници и служители", коментират от Асоциацията на индустриалния капитал.

Оттам искат минималната заплата да се определя по икономически дейности между браншовите работодателски и синдикални организации, а МС само да утвърждава договореното, вместо да го определя.

Само за миналата година бизнесът и синдикатите са предложили 5 варианта за механизъм за определяне на заплатата, в които влизат производителността на труда, нуждите на пенсионната система, темповете на нарастване на минималния осигурителен доход, икономическите дейности, професиите, регионите, исторически и прогнозните данни за минималния осигурителен доход и т.н., допълват от "Сега".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!