И Горанов не казва каква е била заплатата на Искров

Ивайло Анев 17 юли 2015 в 18:37 8927 4

Снимка БГНЕС, Архив

Бившият гуверньор на БНБ Иван Искров и министърът на финансите Владислав Горанов

След като преди няколко дни стана ясно, че бившият гуверньор на БНБ Иван Искров е получавал 45 хил. лева заплата, днес финансовият министър Владислав Горанов отказа да каже каква сума е получавал управителят.

По-рано тази седмица председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви, че заплатата на шефа на БНБ е тайна по закона за личните данни.

От Реформаторския блок реагираха и внесоха въпрос към Горанов, който трябва да разкрие какъв е размерът на вноската в държавния бюджет на БНБ за 2013г. и 2014г. и какво е разпределението на разходите за заплати на служителите и на ръководния състав на БНБ.

По време на парламентарния контрол днес финансовият министър разкри, че през 2014 година БНБ е внесла в бюджета 62,9 млн. лева, спрямо 105 млн. лева през предходната година.

Според депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов годишно БНБ отделя над 20 млн. лева за заплати на служителите си.

Министърът обаче отказа категорично да коментира този въпрос, като заяви, че БНБ е независима институция и изпълнителната власт не знае какви са заплатите в нея.

На твърдението, че бившият гуверньор Иван Искров е получавал 45 хил. лева месечно, министърът отговори, че цифрата е "доста далеч от истината", но отказа да назове точна цифра.

След края на парламентарния контрол в кулоари, депутатите коментираха пред OFFNews, че ще продължат да търсят способи, за да стане ясно каква сума е получавал бившият управител на централната банка.

Той допълни, че не би било справедливо, ако гуверньорът получава по-висока заплата от премиера, който има не по-малко отговорности от него, а и на фона на кризата с КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!