Метрото в София платило глоба за тържеството за Барозу

OFFNews 15 август 2014 в 13:51 10463 2

Прерязване на лентата на втория лъч на метрото.

Общинската фирма "Метрополитен" е глобена заради тържествата за пускането на втория лъч на метрото преди две години, който беше открит от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Това съобщи mediapool, като се позовава на информация от Министерството на транспорта за финансовите корекции по Оперативна програма "Транспорт".

Причината за глобата е ограничително условие в тръжната процедура за избор на организатор на тържеството. Глобата не е голяма – 3854 лв.

Мероприятието по официалното откриване на втория лъч на метрото на 31 август 2012 г. беше организирано от "ТВ Ентъртеймънт" на журналистката Надежда Кехайова срещу 47 500 лв. Нейната компания беше единствената участвала в обществената поръчка.

За откриването в София пристигна председателят на Европейска комисия по това време Жозе Мануел Барозу. Той задно с Бойко Борисов (премиер по това време), президентът Росен Плевнелиев и кмета Йорданка Фандъкова прерязаха лентата на станция "Сердика" с програма на ансамбъл "Филип Кутев". Имаше и организиран концерт пред НДК, където станцията на метрото носи името Европейски съюз.

Общо санкциите по Оперативна програма "Транспорт" са скромни - 2.35 млн. лв., 0.06% от стойността на всички сключени договори.

Финансовите корекции са наложени след проверки на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз".

Санкции има за Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) заради договорите за надзор за строежа на магистралите "Тракия" и "Марица". Причината е неоснователно отстраняване на участници в двете процедури.

За строежа на магистрала "Тракия" наказанието е 107 724 лв., а за "Марица" - 33 930 лв.

Най-голямата наложена финансова корекция по програма "Транспорт" е свързана с проекта за проектиране и внедряване на географска информационна система за нуждите на Национална компания "Железопътна инфраструктура" - близо 1.9 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews