Метрото ще се движи на по-чести интервали от април

OFFNews 13 януари 2015 в 12:05 6098 6

Софийското метро ще се движи на по-чести интервали от април, за да се справи с по-големия брой пътници.

По линията „Люлин“ - „Младост“ в момента влаковете се движат през 3,5 минути, а от април те ще се движат през 3 минути. Влаковете по линията „Надежда“ - „Лозенец“ пък в момента се движат през интервал 7 минути, а от април те ще движат вече през интервал от 6 минути.

Промяната се налага заради увеличения брой пътници, като в пиковите часове дори се случва пътници да не могат да се качат във влака, обясни пред „Сега“ директорът на „Метрополитен“ Стоян Братоев.

По данни на Столична община през 2000 г. метрото е било използвано от 72 000 души на ден. През 2013 г. броят им е нараснал до 280 000 на ден, а през миналата година – на около 320 000 на ден.

Най-натоварената станция в момента е „Сердика“, през която на ден минават по 60 000 души. Най-слабо натоварената пък е „Ломско шосе“.

През април ще бъдат пуснати и закупените 10 нови влака. Това ще се случи заедно с предвиденото пускане на разширението на метрото до летището и до Бизнес парка.

В същото време от сдружение „Граждани за София“ поискаха прокуратурата да се самосезира за строителството на метрото, тъй като според тях хората, пътуващи с метрото, намаляват на фона на строежа на нови станции и предвидената за строеж трета линия.

Навсякъде по света има станции, които са по-малко натоварени, но това се променя с развитието на града. По световните стандарти една станция е ефективна, ако обслужва 2800 пътници на ден, коментира Братоев.

Като пример той посочи станция „Цариградско шосе“, която при пускането си е обслужвала 2000 пътници на ден, а в момента те са между 10 000 и 12 000 на ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови