Строителството на третия метролъч затваря част от центъра на София

Очаква се то да започне през есента на тази година

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2015 в 09:13 20175 12

Строежът на третия лъч на метрото, който по план ще започне през есента на тази година, ще затвори за движение на автомобили ключови участъци от центъра на София.

Къртицата, която прокопава тунела за подземната железница, ще тръгне от Малък театър „Зад канала", ще мине покрай Орлов мост, а оттам през „Патриарх Евтимий" и кръстовището на бул. „Витоша" и "Патриарх Евтимий", за да продължи до "Красно село", съобщава вестник "Труд".

Това е първият етап от третия метролъч, който по проект ще върви от кв. "Овча Купел" през центъра до "Ботевградско шосе". Предвидено е цялостното му изграждане да приключи до 2018 г.

"При театъра и на Орлов мост няма да затваряме движението, но на Попа и при НДК това е неизбежно. Ще се опитаме обаче органиченията да са на части, за да няма големи задръствания", обясни шефът на общинското дружество "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

В момента се подготвят финалните документи, с който ще се кандидатства за 341 млн. евро от еврофондовете, с които да се финансира строежът на трасето. Прогнозната цена за третия лъч на метрото е около 400 млн. евро, ще има и държавно финансиране.

"Процедурата за избор на изпълнител за първия етап "Малък театър „Зад канала" - "Красно село", отново ще стартира в началото на тази година, след като беше спряна миналата година от КЗК.

Очаквам проектът да може да стартира през лятото, а същинското строителство на тунелите - през есента. Трасето е дълго 7 км и по него има 7 метростанции.

През април ще бъдат пуснати в експлоатация две разширения на сегашните линии на метрото в София - до летището и до Бизнеспарка. 

По план до 2018 г. ще бъдат довършени третият лъч и останалите разширения на метрото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!