Строителството на третия метролъч затваря част от центъра на София

Очаква се то да започне през есента на тази година

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2015 в 09:13 19434 12

Строежът на третия лъч на метрото, който по план ще започне през есента на тази година, ще затвори за движение на автомобили ключови участъци от центъра на София.

Къртицата, която прокопава тунела за подземната железница, ще тръгне от Малък театър „Зад канала", ще мине покрай Орлов мост, а оттам през „Патриарх Евтимий" и кръстовището на бул. „Витоша" и "Патриарх Евтимий", за да продължи до "Красно село", съобщава вестник "Труд".

Това е първият етап от третия метролъч, който по проект ще върви от кв. "Овча Купел" през центъра до "Ботевградско шосе". Предвидено е цялостното му изграждане да приключи до 2018 г.

"При театъра и на Орлов мост няма да затваряме движението, но на Попа и при НДК това е неизбежно. Ще се опитаме обаче органиченията да са на части, за да няма големи задръствания", обясни шефът на общинското дружество "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

В момента се подготвят финалните документи, с който ще се кандидатства за 341 млн. евро от еврофондовете, с които да се финансира строежът на трасето. Прогнозната цена за третия лъч на метрото е около 400 млн. евро, ще има и държавно финансиране.

"Процедурата за избор на изпълнител за първия етап "Малък театър „Зад канала" - "Красно село", отново ще стартира в началото на тази година, след като беше спряна миналата година от КЗК.

Очаквам проектът да може да стартира през лятото, а същинското строителство на тунелите - през есента. Трасето е дълго 7 км и по него има 7 метростанции.

През април ще бъдат пуснати в експлоатация две разширения на сегашните линии на метрото в София - до летището и до Бизнеспарка. 

По план до 2018 г. ще бъдат довършени третият лъч и останалите разширения на метрото.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2015 в 12:50

А до летището кога ще го пускат ? Мисля, че метрото е доста по - цивилизовано от 86(най така беше:D ) и от 20те кинта за надул чалгията таксиджия ... иначе евала за третия лъч ;)

06.01 2015 в 11:46

Няма как метрото да тръгне и по третия лъч, без да спечели някоя фирма. Тези които хулят и плюят, не бива да ползват метрото, а само надземния транспорт. Така социалистическата им съвест ще бъде спокойна.

06.01 2015 в 08:54

Емо - точно защото не ти дреме сме на този хал. На мен ме дреме, че милиони отиват в ръцете на едни властоугодни некадърници, които не плащат осигуровки, не плащат извънреден труд и не зачитат християнски празници.
Емо - щом не ти дреме работи за такива мошеници. Работи без осигуровки. Работи 6 дни по 10 часа.

05.01 2015 в 22:02

Дреме ми на дедовия кой колко ще открадне.Метро има ли? Има! Европа плаща ли? Плаща! Кво ревете тогава? М? Май щото за вас не е останало за крадене.

05.01 2015 в 15:22

Най-вероятно ще се използва ТПМ-а закупен съвместно от СО и Догуш. Но аз лично не знам да има българи оператори на такава техника.
Иначе използването на такава машина втори път не е опасно. За пример мога да дам японската фирма Тайсей, която строи първият лъч с машина втора употреба.

05.01 2015 в 15:06

Работих за т. нар. фирма джи п(с)и груп и много добре знам как се крадяха пари и колко "услуги" се правеха на свинята братоев и десният му ташак зайков.
Въпросната сбирка от цигани (разбирай джи пси груп) до преди да спечелят метрото в ж.к. Надежда бяха лепили плочки по клозетите на съветските бензиностанции в България.
Да сега е факт, че метро се строи на 3 места - летището, младост и до хладилника и на трите места има изразено присъствие на "специалистите" от мангал си груп

05.01 2015 в 13:38

Николай Николов написа: "Помнете ми думата, търгът ще бъде спечелен от:
джи пи груп в комбинация със Сиенит или Станилов."

И Геотехмин.
А Братоев почти няма думата - прави каквото и снася където трябва, за това е несменяем толкова години. Ако не е той, ще е някой друг, който ще е и без мозък (щото Братоев поне мозък има).

05.01 2015 в 11:33

Ама вие не знаете ли бре?!
Ами че едно време "жи-пи гроуп", таткото на станилоф и бившия тъст на асфалт паша с кирки и лопатки са прокопали... метро-тунела под Ла Манш-а бе!
При това на ръка! Без вагонетки и без леЛински неделници!

05.01 2015 в 11:30

Интересно как ще стартира есента като още не е почнал търга а тия "къртици" обикновенно се правят по поръчка за конкретен тунел. Явно ще преизползват някоя, което е доста опасна идея...

05.01 2015 в 11:12

Ама GP Group вярно печели всяко метро... ?!?!?!