Македонската, гръцката и американската армия се поклониха на българското военно гробище край Струмица (снимки)

OFFNews 07 май 2015 в 16:03 7589 0

Снимка OFFNews

За осма поредна година Фондация "Българска памет" организира поклонение на българското военно гробище в Ново село (Македония) и тържествено честване на Деня на храбростта.

В инициативата взеха участие вицепремиерът Румяна Бъчварова, полковник Николос Арамбацис - военно аташе на Гърция в Македония, полковник Том Бътлър - военно аташе на САЩ, представители на армията на Република Македония, гвардейци от Националната гвардейска част на България, евродепутатът Андрей Ковачев.

Дядо Стефан, архиепископ Охридски и митрополит Скопски, отслужи заупокойна литургия в памет на падналите герои.

Представителите на армиите на България, САЩ, Гърция и Македония положиха венци в памет на загиналите в началото на XX в. български войници.

"Да градим общото си бъдеще заедно"

Това е един прекрасен пример за съвместно честване - неформален, искрен и опростен. Днес, заедно с нашите братя от Македония, с нашите партньори от държави-членки на НАТО и ЕС, ние разбираме истината за реалните форми на евроинтеграцията. Разбираме заедно и предаваме на младите поколения европейските ценности. Днес наблюдаваме един невероятен пример как хора, които някога са били от двете страни на барикадата, изповядвайки ценностите на ЕС и НАТО, днес могат да градят общото си бъдеще заедно, заяви основателят и председател на Фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски.

Негово блаженство дядо Стефан ще бъде специален гост на негово светейшество нашия Патриарх Неофит на 11 май - за поредно съвместно честване на Св. св. Кирил и Методий - нашия свещен празник, държавническия култ към братята-просветители, където ще получи зелената мантия лично от негово светейшество Патриарха - като първа крачка към съвместно служене, каза още д-р Врабевски.

В поклонението вземаха участие Детският хор и Духовият оркестър на НМУ „Любомир Пипков“ - София, както и 250 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.

Съвместно честване на общото ни минало

Раните от миналото не трябва да ни разделят, а напротив - трябва да ни обединяват. Благодаря на Милен Врабевски за това, което прави - за неговата патриотична, но и европейска мисия - съвместно честване на нашето общо минало. Това са и многогодишните препоръки на Европейския парламент относно напредъка на Република Македония по пътя ѝ към ЕС, заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

Надявам се занапред този градивен подход към добросъседските отношения да се мултиплицира и на други места в днешна Република Македония. Историческата памет е основа на идентичността на всяко общество и наш дълг, не само към нашите предци, но и към следващите поколения, е да я съхраняваме и почитаме, каза още Андрей Ковачев.

Военното гробище в Ново село е второто обновено българско войнишко гробище на територията на Македония. В него са погребани 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Загиналите войници произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България.

От 2006 г. в обновеното военно гробище се организират военни и религиозни церемонии за отдаване на почит на падналите герои.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови