България и Македония честват заедно 6 май (видео)

OFFNews 04 май 2015 в 19:12 6725 1

Снимка: архив на Фондация "Българска памет"

За осма поредна година Фондация "Българска памет" организира поклонение на българското военно гробище в Ново село (Македония) и тържествено честване на Деня на храбростта 6 май.

В инициативата ще се включат свещеници от Македонската православна църква, граждани и политици от България и Македония.

В поклонението ще вземат участие Детският хор и Духовият оркестър на НМУ „Любомир Пипков“ - София, както и 250 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.

Заупокойна литургия в памет на падналите герои ще бъде отслужена от главата на македонската църква - дядо Стефан, архиепископ Охридски и митрополит Скопски.

С възлагане на венци от името на българските държавни институции почит към паметта на падналите в защита на националните идеали ще отдадат и гвардейци от Националната гвардейска част.

Военното гробище в Ново село е второто обновено българско войнишко гробище на територията на Македония. В него са погребани 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Загиналите войници произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България. От 2006 г. в обновеното военно гробище се организират военни и религиозни церемонии за отдаване на почит на падналите герои.

Фондация "Българска памет" цели да превърне "родолюбивата инициатива на поклонението в Деня на храбростта в добър пример за съвместно празнично честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Македония и в перспективата на общото европейско бъдеще".

Поклонението на българското военно гробище в Ново село ще се извърши от 12.30 часа (източноевропейско време).

Поклонение на българското военно гробище в Ново село, Македония - 6 май 2014 година:

Поклонение на българското военно гробище в Ново село, Македония - 6 май 2013 година:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews