Летище Пловдив преговаря с авиокомпании за нови дестинации

Фондът за развитие на летището се разраства

Диана Варникова 23 септември 2022 в 13:50 1761 0

Фондът за развитие на летището

Снимка Диана Варникова

Фондът за развитие на летище Пловдив се разраства

Водят се преговори с нови авиокомпании, чрез които от летище Пловдив да се осъществяват полети до нови дестинации. На финал са разговорите и за две линии с Турция. Това съобщи във Велинград на среща на Фонда за развитие на летище Пловдив председателят на Съвета на директорите на летището Дойчин Ангелов.

Срещата събра на едно място представители от няколко общини във Велинград с една цел – разширението на членовете, участващи във фонда.

"Целта на срещата е цялостната посока на развитие на Фонда. Представихме и презентация пред новите членове на дигитализацията на сайта на Фонда и цялостната платформа, която дава голяма възможност да рекламират всичко, с което разполагат като културни календари, събития, исторически места и всичко, което би могло да привлича посетители в съответната община", коментира председателят на Съвета на директорите на Летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Той сподели, че дигитализацията на платформата дава възможност на общините да имат много добър поглед над местата за посещаване и оптимизация на туристическия данък, който получават. Огромен плюс е и това, че посетителите, които идват с полети в Пловдив, биха могли да видят какво си заслужава да посетят в съответната община, а и съответната община се възползва от преките си ползи, чрез по-голямо наблюдение и събираемост на туристическия данък.

"Посоката, в която вървим, е разширението на Фонда, преговори с нови авиокомпании, чрез които да се осъществяват полети до нови дестинации. На финал са разговорите и за две линии до Турция", заяви Ангелов.
Той допълни, че с екипа му се стремят максимално да развият пътникопотока към летището и че вече има разменена комуникация с изпълнителния директор Красимир Пешев, за евентуално базиране на бизнес самолет, който да предоставя такава услуга за българските потребители. За изминалите дванайсет години летище Пловдив е успяло да създаде първите редовни полети от и до самото летище с Ryanair, както и с Wizz Air.

“В момента имаме най-много работа за всички години от съществуването на летище Пловдив. Седмично то обработва 14 полета, като всичко това е благодарение на Фонда за развитие на летището. Събрахме се на тази среща, за да приобщим още общини към сдружението, за да станат членове, да могат да прегърнат идеята и заедно ръка за ръка да развиваме благоприятна среда, икономическа и туристическа в южен и централен регион”, заяви юрисконсултът на летището Михаил Богомилов.

Членове на Фонда към този момент са осем общини, като в управителния съвет са община Пловдив, община Родопи и община Чепеларе. На срещата във Велинград са присъствали членове от община Асеновград, община Чирпан, община Златоград и община Мъглиж.

"Това е второто подобно събитие. Интерес се проявява и от много други общини. Изчакваме Пазарджик и Велинград, като активно разговаряме с Кърджали, Карлово и Стара Загора, за да могат да внесат и те решение в общински съвет", сподели председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов.

От сдружението са таргетирали и други общини, като на 29 септември предстои гласуване за участието на Община Велинград в сдружението.

От Фонда съобщиха, че има силен тласък за развитието и приобщаването на нови общини в него, като за първи път от началото на създаването на Фонда за развитие на летище Пловдив, се наблюдава толкова голямо разширяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови