Лекарите заплашиха с протести, ако не се договорят с властта до края на деня

Вероника Шербанова 08 ноември 2013 в 12:46 1660 0

Предупредителен протест в
Предупредителен протест в "Пирогов", Снимка: OFFNews

 

Ако до края на деня не не получим уверение, че дейността на болниците до края на годината ще бъде заплатена в пълен размер, започваме протести.

Това заяви пред Дарик д-р Диана Чинарска, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Сред условията на медиците е и финансирането на ин витро процедурите и ваксините да бъде върнато като задължение на Министерството на здравеопазването, а не да се заплаща от Здравната каса, допълни д-р Чинарска.

Искаме документално уверение от институциите, че на хората ще бъде платено на 100%. В противен случай ще организираме протестни действия, категорична е д-р Чинарска.

Недоволството на лекарите е продиктувано от решението на НЗОК да заплати само 80% от дейността на болниците до края на годината. Преди дни здравният министър Таня Андреева заяви, че останалите 20% ще бъдат заплатени през януари 2014 г.

Ин витро процедурите са върнати в здравното министерство. Започнахме разговори и за връщане на ваксините в министерството, обясни тя по време на заседанието на парламентарната здравна комисия.

В 14 часа започва Управителен съвет и разширен Национален съвет на Българския лекарски съюз, по време на който трябва да се вземе решение за започването на лекарски протести в цялата страна.

Преди седмица медици от цялата страна излязоха на предупредителен протест пред болниците, в които работят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови