200 служители на "Пирогов" излязоха на протест (снимки)

Вероника Шербанова 31 октомври 2013 в 12:51 2551 6

Протест в
Протест в "Пирогов", Снимка: OFFNews

Около 200 служители на "Пирогов" излязоха днес в 12:30 часа на протест пред болницата заради решението на Здравната каса да заплати само 80% от дейността на лечебните заведения до края на годината.

Пред входа на болницата медици от всички звена в "Пирогов" изразиха протеста си срещу това решение и призоваха пациентите да ги подкрепят.

Идеята за протеста е възникнала спонтанно тази сутрин. Идеята е подкрепена на практика от всички колеги, но нямаше как всички да излязат на протеста, защото това означава работата на болницата да спре изцяло, което няма как да се случи, обясниха медиците.

По сметката на лечебното заведение вчера са преведени 80% от парите, които НЗОК дължи за септември, каза доц. Стоян Миланов.

С тези пари ще бъдат покрити основно заплатите на служителите, защото няма как да не им заплатим за труда, който вече са положили. Оттам насетне всичко, което остава да се заплати като медицински дейности, остава за сметка на болницата. Преди час ни призоваха да си платим данъците, защото иначе ще ни запорират сметките, посочи доц. Миланов.

Надявам се, че нашият протест няма да се отрази на пациентите и на това, за което сме тук откакто се помним. Това е един крясък. Повече така не може. Ние искаме сигурност, за да работим по един нормален начин. Без тази сигурност ние не можем да продължаваме. Това е една от стратегическите болници, нека някой да осмисли това. Аз съм бил лоялен спрямо министерството и смятам, че връщайки им фактурите, защитих правото на тези хора да се трудят и да правят това, което могат най-добре, допълни той. 

Няма нищо по-лесно от това да не протестираме – просто да осигурят средства за нормална дейност на болниците. Да преведат в понеделник цялата дължима сума и протести няма да има. Самият факт, че болниците не издържаха до 8 ноември, когато трябва да се вземе окончателното решение за протестите, а започнаха днес, говори сам по себе си за недоволството на хората, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. 

Оказва се, че има пари за всичко друго, но не и за здраве. Непрекъснато водим с Касата, но какво може да направи и тя. Според мен д-р Тодорова е един много почтен човек. Тя е напълно наясно със ситуацията и дори мисля, че е на наша страна, защото знае, че исканията ни са справедливи, но нищо не зависи от нея. Всичко зависи от държавата – финансов министър, парламент, премиер. Обещават ни, че ще се вземат пари от бюджета за следващата година. А какво ще правим догодина или те смятат да седят до юни и след това каквото стане. Пак ще има заплащане на дейността на 80%, на 60%, коментира Райчинов.

С тези проверки искат да намерят някоя липсваща запетайка и да отрежат плащането за 300 пациенти – ето ти 20% от приходите. След това ще отидат в Окръжна болница, ще отидат в ИСУЛ и така че си набавят липсващите средства. Не може танкът, който ме мачка мене 1991-1992 г. като директор на „Пирогов“, да мачка и сегашния директор, допълни проф. Милан Миланов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови