Лекари в 6 града на протест пред болниците си

Вероника Шербанова 01 ноември 2013 в 14:17 3104 1

Лекари. Снимка: OFFNews
Лекари. Снимка: OFFNews

 

Лекари от София, Пловдив, Варна, Перник, Плевен и Видин излязоха пред болниците, в които работят, на предупредителен протест заради решението на Здравната каса на болниците да бъде платена само 80% от дейността до края на годината.

Около 200 служители на Александровска болница и "Майчин дом" се включиха в предупредителния протест, който започна в 12.30 часа и продължи около 30 минути. 

Заплатите на служителите ще бъдат изплатени на 100%, но това не успокоява хората, защото недофинансирането ще се натрупа и до края на годината ще има 60-70% недофинансиране. Това ще даде право на доставчиците да запорират сметките на болниците, категоричен е лекарят от Александровска болница и зам.-председател на Столичната лекарска колегия д-р Александър Заимов. 

Сегашното положение показва, че от 2001 година до момента здравеопазването не е било приоритет за нито едно управление, допълни д-р Заимов.

В предупредителния протест се включиха и служители на болница "Пирогов". Те носеха плакати с надписи "НЗОК, спрете рекета", "Сигурност за нормална работа" и "Пирогов" - бил и ще бъде". 

Над 200 медици от "Пирогов" излязоха и вчера на спонтанен 30-минутен протест, за да поискат Касата да заплати изцяло извършените медицински дейности до края на годината. 

Предупредителни протести се проведоха още в болница "Св. Анна" и "Шейново". 

Лекари и медицински сестри излязоха на протест и в Пловдив. Сред тях бяха служителите на болница „Св. Георги“ и на МБАЛ Пловдив. Те носеха плакати „НЗОК на хората“ и „Върнете ни двата милиарда“. 

Десетки лекари от различни варненски лечебни заведения се събраха в двора на болница "Св. Анна" във Варна, за да изразят недоволството си от цялостната здравна политика. 

В лекарския протест участие взеха и медици от болница "Д-р Георги Странски" в Плевен. 

В протеста се включиха и по около 70 медици от болница „Рахила Ангелова“ в Перник и от болница „Св. Петка“ във Видин.  

До протестите се стигна, след като НЗОК реши да не иска актуализация на бюджета си за тази година, за да се запълни дефицита от над 100 млн. лева. 

От Касата обясниха, че дейността на болниците ще бъде заплатена на 80% до края на годината.

На 8 ноември ще бъде решено дали протестите на лекарите ще продължат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!