КС потвърди: Пеевски остава депутат

Юлиан Христов 19 декември 2013 в 16:52 6913 8

Делян Пеевски в парламента в началото на мандата..
Делян Пеевски в парламента в началото на мандата..

 

Конституционният съд потвърди статута на депутат на Делян Пеевски.

Това стана с решение от 18 декември по конституционно дело № 17, в което се тълкуват случаите на предсрочно прекратяване на депутатските правомощия. 

Искането за тълкуване на чл. 72 от Конституцията, в който са разписани възможните хипотези, беше направено от депутати на Коалиция за България и ДПС. По-късно към него беше присъединено и част от делото, което беше образувано по искане на президента Росен Плевнелиев.

Решението на КС от сряда е подписано с особено мнение от съдиите Благовест Пунев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Кети Маркова и Георги Ангелов.

В него най-общо се казва, че, за да бъдат прекратени правомощията на Пеевски, той би трябвало да е подал оставка, а Парламентът – с нарочен акт, да му я приеме. Това обаче не се е случило, което означава, че Пеевски остава депутат. 

В решението се казва:

Предсрочното прекратяване на пълномощията на народен представител винаги се постановява с решение на Народното събрание в случаите, когато е подал оставка или е налице влязла в сила присъда, с която му е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено. В случаите, когато бъде сезиран с правен спор, въпросът се решава от Конституционния съд.

Интерес представлява и т. 6 от това решение, в което индиректно се признава, че Пеевски е бил в несъвместимост, заемайки два поста едновременно. „Когато Народното събрание избере народен представител за ръководител на институция, определена със закон, и той изрази пред него волята си да заеме другата служба, народният представител трябва да подаде оставка пред Народното събрание и то е длъжно да я приеме, за да преустанови състоянието на несъвместимост. В случай, че Народното събрание откаже да приеме оставката или не е подадена оставка, спорът се решава от Конституционния съд.“

Така конституционните съдии на практика отговарят на въпроса, който беше зададен в първото дело за Пеевски, което беше образувано по искане на депутати от опозицията, а именно: бил ли е в несъвместимост Пеевски при избора му за шеф на ДАНС.

Тогава съдиите всъщност не излязоха с решение, но отхвърлиха искането на депутатите от ГЕРБ за предсрочно прекратяване на депутатските пълномощия на Пеевски, тъй като не намериха основания за несъвместимост. От мотивите по това дело стана ясно, че Пеевски, въпреки че е направил волеизявление за напускане на парламента и заемането на поста шеф на ДАНС, е останал депутат, защото оставката му не е гласувана и правомощията му не се прекратяват автоматично.

Във вчерашното решение част от съдиите затвърждават тази позиция, като обясняват, че „До постановяване на решението от Народното събрание или до влизането в сила на решението на Конституционния съд за предсрочно прекратяване на пълномощията на народен представител той запазва положението си на народен представител“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови