Плевнелиев сезира Конституционния съд за Пеевски

Юлиан Христов 28 октомври 2013 в 15:25 3741 45

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС, архив
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да бъде отменено като противоконституционно решението на Народното събрание от 19 юни 2013 г., с което беше отменен изборът на Делян Пеевски като председател на ДАНС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според него решението на Народното събрание е в противоречие с основни принципи, предвидени в основния закон.

Решението на президента да сезира Съда дойде близо седмица, след като Реформаторският блок внесе правно становище до държавния глава по случая с искане той да сезира съда. 

В мотивите на президента се казва: 

"Конституцията и законите на страната въвеждат мандатност за публични органи, с което създават защитен механизъм на демокрацията. Мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в Конституцията или закон. Такива основания в случая няма."

Президентът е отправил и искане пред Конституционния съд да бъде дадено задължително тълкуване от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност и е встъпил в тази длъжност с полагане на клетва.

Според държавния глава, в съответствие с духа на основния закон следва да се приеме, че решението на Народното събрание, с което парламентът избира свой член на друга държавна длъжност, след като има и волеизявление на народния представител за това, е основанието за прекратяване на пълномощията му като депутат. 

На 8 октомври КС се произнесе по искането на 96 народни представители от ГЕРБ за предсрочно прекратяване пълномощията на Делян Пеевски като депутат от ДПС. Против него се произнесоха шестима от общо 12-те конституционни съдии – председателят на съда Димитър Токушев и членовете Пламен Киров, Красен Стойчев, Стефка Стоева, Борис Велчев и Гроздан Илиев. В решението им се казва, че пълномощията на Пеевски като депутат не са прекратени автоматично с полагането на клетва за избора му на друг пост.

Като страна по делото президентът вече имаше изразено становище, в което се казваше, че с с полагането на клетва като председател на ДАНС Пеевски вече е имал трудови правоотношения, с което е настъпила несъвместимост с положението му на народен представител.

Пълните мотиви можете да видите ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews