Красимир Каракачанов: $1 млрд.-1,1 млрд. е цената на F-16

Владимир Йончев 04 юни 2019 в 12:27 4468 0

Красимир Каракачанов

Цената от $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева), за която тази нощ американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ информира Конгреса на САЩ за сделката с F-16, е горна граница и означава, че общият сбор на самолетите и въоръжението за тях не може да надхвърля тази сума. Ако искаме да купим въоръжение на по-висока стойност, отново трябва да се задейства същата процедура и Конгресът да одобри друг таваn, но това не означава, че ни ангажира да похарчим цялата сума. Според мен цената, която ще постигнем, е около 1-1,1 млрд. долара за самолетите и въоръжението, коментира военният министър Красимир Каракачанов пред OFFNews в курортния комплекс "Блек Сий Рама" край Балчик, където присъства на балканска среща с китайски инвеститори, на която бяха още представители на Македония, Албания, Гърция и Молдова.

Разбира се, че американската страна ще се опита да постигне тавана на сумата, но не е казано, че ние ще сме съгласни и поне аз ще се старая да постигна сума от 1-1,1 млрд. долара, която към този момент ми изглежда реалистична, каза още Красимир Каракачанов.

Първоначално гласуваната сума от парламента за новите изтребители беше 1,5 млрд. лева без ДДС (1,8 млрд. с ДДС), но след това Народното събрание прие, че цената може а бъде по-висока от първоначално одобрената, без да уточнява с колко.

Таванът, съобщен на американския Конгрес, е близо два пъти по-висок от първоначално одобрената стойност от българския парламент, докато цената, която днес обяви военният министър (около 1,7-1,8 млрд. лева), е по-близка до първоначално одобрените от България пари. В сделката обаче освен самолетите се включва и въоръжение за тях. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови