Красимир Георгиев: България е единствената държава в света, в която искаме диплома, за да караме шофьорски курс

6413 са тежките катастрофи у нас, 594 души са загинали, а над 8000 са ранените от началото на годината

OFFNews 26 декември 2019 в 10:50 21734 2

Снимка Pixabay

„България е единствената държава в света, в която искаме диплома, за да караме шофьорски курс. Ние сме една от малкото държави, в които КАТ издава книжката. Това не е нейна работа”, това заяви пред bTV Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

По думите му в последно време се забелязва наплив на неуспели да се реализират в живота хора, които решават, че могат да станат експерти по безопасно движение и да намерят своето призвание. „Жалко, че държавата ги допуска до тази тънка материя, от която зависят много човешки животи”, каза още той.

„Навъдиха се институти, академии, университети по пътна безопасност. Ако погледнем какви хора са там, някой е завършил педагогика, друг е бил началник в полицията. Но това няма нищо общо с експерт”, допълни Красимир Георгиев.

Според него в основната схема, гарантираща безопасно движение, човекът трябва да бъде поставен на първо място. Той би трябвало да компенсира недостатъците на другите два фактора – пътищата и автомобилите. „Затова във всички страни основната роля се възлага на "задкормилното устройство" – водачът, който стои зад волана”, коментира Георгиев.

От началото на годината до средата на декември у нас са станали 6413 тежки катастрофи. В тях 594 души са загинали, а над 8000 са ранените. Средно на ден у нас живота си на пътят губят двама души. Ако тенденцията се запази, боят на жертвите ще изпревари този от 2018 г., когато при пътни злополуки са загинали 611 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6015

2

Ехо

29.12 2019 в 16:55

От този кратък текст авторът показва пълно непознаване на материята! Това, че си инструктор по кормуване не те прави експерт по каквото и да е! Много неграмотници взеха шофьорски книжки от такива "инструктори" и всеки ден ги виждаме по пътищата! Това са потенциални убиици! Не само диплома за средно образование трябва да се изисква, а и много повече часове обучение и по теория и по практика! При доказана употреба на наркотици и шофиране, както и при повторно с алкохол, книжката да се отнема завинаги!

6145

1

kokoten

26.12 2019 в 11:39

...проблема ни е в това че,точно такива кретени като тоя взимат лиценз за това да обучават хората...ако не можеш да караш това значи,че не са те научили,а това е неспособност на учителя,а не на ученика....и няма нищо лошо в това да има образователен ценз,а книжките да ги издава кой ще,важното е да не се купуват,а като цяло купуването се осъщестява главно от т.нар. обучаващи....това направо си е "крадеца да вика дръжте крадеца"....и е крайно време държавна структура да се заеме с обучението и издаването на книжките...да видим дали тогава ще има толкоз кандидати за обучаващи...