Комисариатът на ООН за бежанците призова България да спре ксенофобията

OFFNews 07 декември 2013 в 16:59 2997 2

Бежанци, Снимка: Сергей Антонов
Бежанци, Снимка: Сергей Антонов

 

Призив към българските власти да се справят с надигащата се вълна от ксенофобия срещу чужденците, търсещи убежище в страната, отправи Върховният комисариат на ООН за бежанците. Комисариатът разкритикува българската държава и за липсата на адекватна прехрана, както и за лошите битови условия в центровете за настаняване на чужденци, търсещи закрила. 

От организацията изразиха притеснение от надигащото се насилие на ксенофобска основа и се позовават на случая с нападението на двама сирийци и ливанец в София. Безпокойство предизвикват и съобщенията, че държавата планира да засили използването на центрове от затворен тип, заяви в изявление говорителят на комисариата по бежанците Ейдриън Едуардс.

Едуардс призовава България да потърси алтернатива. „Търсенето на убежище не е престъпление и задържането трябва да бъде крайна мярка“, се казва в изявлението му.

От Комисариата по бежанците отбелязват, че хората в бежанските центрове не получават достатъчно храна и затова от организацията са започнали да раздават провизии за настанените в Харманли. Повечето бежанци, които живеят на палатки, са били преместени в недовършени сгради, които се нуждаят от спешно подобряване на санитарните условия, отчита още комисариатът на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови