Посланик показа снимки на бити от полицаи алжирци

OFFNews 06 декември 2013 в 23:23 8650 37

Aлжирският посланик в София Ахмед Буташ
Aлжирският посланик в София Ахмед Буташ

Български полицаи са пребили група алжирци в Центъра за временно настаняване в Любимец. Шестима са пострадали тежко, а някои са били откарани в болницата в Хасково със счупени крайници и разбити глави. Това съобщи алжирският посланик в София Ахмед Буташ пред “24 часа”.

Инцидентът е станал в събота вечерта. Поисках срещи в министерствата на външните и вътрешните работи, ще се обърнем до всички възможни правителствени и неправителствени организации, ще вдигнем целия възможен шум, за да може подобни дивашки действия повече да не се повтарят, обяви посланик Буташ.

Двама души от посолството били спешно командировани в Любимец, за да разследват случая с пребитите алжирци, след като в началото на седмицата мисията била уведомена за проблема.

Според разследването на дипломатите проблемът възникнал след провокация на един от служителите в лагера, пише "24 часа".

Преди вечеря всеки от настанените в лагера получава жетон, срещу който взима храната си. Вместо да го подаде в ръката на един от алжирците, служителят хвърлил жетона на земята, сякаш на куче.

Алжирецът отказал да се наведе и заявил, че няма да вечеря. В знак на солидарност всички останали алжирци направили същото и се оттеглили в спалните помещения в готовност да обявят гладна стачка. Тогава полицаите влезли там, за да изведат така наречените тартори на групата. Останалите заявили, че няма да допуснат те да бъдат отведени, и тръгнали с тях. Така се стигнало до пререкания, които отишли до бой. Служителите извикали подкрепление. Според алжирците най-лошото станало, когато в лагера дошли цивилните.

В 1 ч. след полунощ неколцина от лагера били закарани в болницата в Хасково с тежки травми. На един от пострадалите била разбита главата и трябвало да бъде зашита, а другите имали главно фрактури и се наложило да им гипсират ръцете.

На сутринта били върнати в лагера. Един от алжирците не може да ходи и в началото се съмнявали, че е със счупен таз. После се оказало, че няма фрактура, но е ритан в бъбреците, които спрели да функционират, и заради силната болка не може да се движи от кръста надолу. На този човек не е оказана първа медицинска помощ, а на други пострадали са отказани лекарства и медикаменти, казаха още от посолството на Алжир.

За побоя в Любимец вече е съобщил и алжирският вестник “Ел биляд”.

Имало е опит за бунт в дома в Любимец, където са настанени нелегални имигранти. При възстановяване на реда са пострадали двама полицаи, коментирали от МВР. Всички алжирци, които са имали наранявания или оплаквания, са били прегледани от лекар, но не са констатирани счупвания, допълниха още от вътрешното министерство.

Според данните на полицията причината за безредиците е желанието на нелегалните имигранти да излязат от дома, в който са настанени, но това не е било допустимо.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!