Кои са победителите в програмата LET’S GO 2022

OFFNews 28 май 2022 в 19:02 1225 0

LET’S GO 2022

Снимка Български център за нестопанско право

LET’S GO 2022

Някой би попитал дали е възможно в „малка“ България да се раждат големи идеи? Разбира се, че е възможно. Първо, защото няма малка или голяма (извън географските предели) държава, а хората, които живеят там, имат големи или малки мечти. И второ, в България има много смели хора, които вярват, че независимо колко са големи социалните предизвикателства, игнорирайки корупцията и честото безхаберие на държавните институции, намират решения, които могат да се наредят до най-интересните примери от цял свят. Това са социалните предприемачи.

Точно с такива хора ни срещна LET’S GO 2022 – Програма за предприемачески инициативи на НПО на Български център за нестопанско право. След вдъхновяваща и динамична серия от индивидуални менторски консултации, срещи, обучения, дискусии и т.н. финално 12 организации се включиха в надпреварата да получат летящ старт на своите идеи за бизнес с добавена стойност.

Ето и техните идеи:

1. Сдружение „Концерти.БГ“ от гр. София, които развиват Ритъм кръгове, за да могат повече хора да преживеят музиката и същевременно да сплотят своите екипи, а сдружението да продължи да развива и подкрепя културната и концертна сцена у нас.

2. Народно читалище “Любен Каравелов - 1897” – с. Куртово Конаре, които ще предложат нов туристически пакет „На гости на Куртово Конаре“, в който посетителите да се докоснат до местни занаяти, съвместно приготвяне на храна, разходки до двореца “Кричим” и други забавления.

3. Фондация Театър Нокс от гр. София, които се стремят да привличат младежка публика към театралното изкуство и да развиват младите артисти, а в програмата работят по развитието на свое собствено пространство за репетиции, културни събития, творчески школи, обучения и семинари.

4. Фондация "Приложно образование" от гр. София, с идея да създадат серия от образователни инструменти и продукти, които да подпомагат развитието и изграждането на социални и други важни умения у младите хора.

5. Фондация Корен от гр. София, които развиват своята идея за издателска дейност на авторски продукти - книги, помагала и игри, както и превод на чуждоезична литература по темите почвознание и опазване на почвите.

6. Сдружение "Възможности без граници" от гр. София имат амбицията да направят обучението за правата на човека по-ангажиращо и достъпно със стратегическата настолната игра БАРАБАР, в която 75 герои се борят да спасят Земята от апокалиптично бъдеще

7. Добруджа - история, традиции, култура – гр. Добрич стартират Фермерски пазар - Варна, като това подкрепят местните производители да реализират своята висококачествена чиста продукция и да разширят своята дейност.

8. Фондация "Мисия Криле" – гр. Стара Загора ще развие свое социално предприятие за производство на ръчно направени изделия, сувенири и детски играчки от уязвими лица, предимно жени бежанки и мигрантки, като така способства за тяхното социално и икономическо включване

9. Сдружение „Натуралистично“ – гр. София ще създадат бутиков натурален козметичен продукт - аура спрей “Етера”. Той е съставен от етерични масла и флорална вода - екологични продукти от България.

10. Социална и обучителна ферма Софера – с. Илинденци ще развият Посещения във фермата, като чрез тях се стремят да увеличат и броя на абонаментните кошници с пресни продукти от фермата. Това подкрепя работата им за създаване на ранни трудови навици за младежи с увреждания.

11. Направено с любов 21 – гр. Перник ще развият творчески работилници с участието на творци в лицето на хора с увреждания. Те са създатели на разнообразни ръчно изработени продукти, които сдружението предлага във физическия си магазин, а сега ще споделят своите умения с участниците в работилниците.

12. Фондация "За Нашите Деца" - гр. София имат амбицията да създадат Академия за социално учене и развитие, в която да предлагат обучения за специалисти, служители в социалната и други свързани сфери с цел да повишат разбирането си, да придобият знания и умения по въпроси от сферата на ранното детско развитие.

В крайна сметка, парична награда спечелиха 3 страхотни идеи:

1) Възможности без граници за играта Барабар

2. Сдружение „Направено с любов 21“ – гр. Перник за творчески работилници за хора с увреждания и магазина си където продават стоки на тези творци


3. Народно читалище" Любен Каравелов - 1897" – с. Куртово Конаре за специалните си туристически пакети в резиденцията в Кричим в подкрепа на Фестивала на чушката и домата в Куртово Конаре.


Програмата вече има своята 11-годишна история, но по-важното е, че може да се похвали с над 200 граждански организации, които са получили вдъхновение за това как търсят устойчивост на своите идеи чрез развитие на предприемачески инициативи, десетки ментори, които без умора и с огромен ентусиазъм са помогнали и продължават да помагат на екипите на организациите да намерят най-добрите решения, за да развиват бизнес с мисия.

Това, което може да направи държавата, тази общност да стане много по-голяма и в много по-голяма степен да се усети ефектът от тяхната добавена социална стойност, е:

1.Да въведе реални стимули така, че всеки, който иска да бъде социален предприемач и развие бизнес с кауза, реално наемащ хора с проблеми или решаващ обществено значим проблем, да може лесно да се регистрира и да получи стимул да прави точно този бизнес с мисия;

2.Да облекчи режима за наемане на хора в уязвимо положение, за да могат лесно да се интегрират на пазара на труда, а не да зависят от помощи;

3.Да подкрепи развитие на обучителни центрове, където хора от реалния бизнес предават своето знание и помагат на подобни малки бизнеси да пораснат, и да произвеждат социални иновации, които помагат обществото да се развива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови