Какви са разликите между психолог, психотерапевт и психиатър

OFFNews 20 април 2024 в 19:11 289 0

Снимка pixabay

Трите професии, за които ще ви разкажем днес, често се сблъскват във въображението на хората, които ги използват като синоними. Всъщност всеки един специалист изпълнява различни функции, които се определят от разликите в образованието и подходите използвани в професиите.

Справянето с различни житейски и душевни трудности може да е предизвикателство. Понякога се налага да потърсите специалист и ще ви е от помощ, ако знаете разликите между психолог, психотерапевт и психиатър.

Разлики в образованието и квалификациите

За практикуването на трите професии трябва да има завършено специално образование, към което специалистът може да добави и добиването на нужни квалификации. Психологът обикновено преминава през различни степени на образование в сферата. По време на обучителните програми се акцентира върху изучаването на човешкото поведение и развитие.

Пътят на психотерапевтът е подобен. При него също се изисква преминаването на базово образование в сферата на психологията, което в последствие е допълнено от методики на психотерапията и изучаване на различни терапевтични подходи.

Психиатърът е лекар, който специализира в лекуване на болести свързани с психичното здраве. Те нямат ролята на психолог и са единствените лица, които имат легитимно право да поставят диагнози свързани с психическото състояние на хората.

Към тези 3 основни професии, които се занимават с душевното и емоционално здраве, можем да добавим и психоаналитика. Това са специалисти от различни области, които са обединени от идеите на Фройд и неговите последователи.

Как може да ви помогне психолога

Това е специалист, който е завършил образователна степен по психология. Той не може да поставя диагнози и да преписва лекарства, а по-скоро се занимава с това да помогне на своите пациенти по-лесно да преминат през тежки житейски периоди.

Психолозите допринасят за подобряване на психическото и емоционално здраве на пациентите си като им помагат да разберат защо определена житейска ситуация им влияе по този начин и ги насочват как да подобрят образците си на мислене.

Какво работи психотерапевтът

Психотерапевтът се обучава в дадена терапевтична програма, която после може да приложи, за да помогне на своите пациенти. Психотерапевтът е специалистът, който може да помогне на човек в неговото самопознание и личностно израстване.

Психотерапията е дълъг процес, който включва изпобиването на различни методи за себепознание и отработване на наличните проблеми.

Каква е ролята на психиатъра

Психиатърът е специалистът, който може да диагностицира пациентите с шизофрения, психоза или депресия. Това са лекари, които имат право да изписват медикаменти за определени състояние. Те работят в психиатрични клиники.

Ако искате да намерите професионалист, който да ви помогне при отработването на емоционален или психологически проблем може да посетите Psihologsofia.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови