Как градската управа в Пазарджик не е дала на цар Фердинанд остров ''Свобода'' за резиденция преди повече от век

Днес в парк-остров „Свобода“ е местният Джурасик парк, люлките на Дали и Пикасо и най-дългата пейка в света

Диана Варникова 23 юли 2022 в 08:30 12923 0

Остров

Снимка Архив

Старият Остров, който цар Фердинанд е искал да направи своя резиденция

Любопитна история крие едно от най-емблематичните места в Пазарджик - парк-остров „Свобода“, който се простира в югоизточната част на града, където река Марица се разделя на два ръкава. Той е образуван при голямото наводнение в града през нощта на 31 август срещу 1 септември 1858 г., когато е откъсната част от града. До Освобождението негов собственик е турчин и използва мястото за добив на дърва. През годините на два пъти местната градска управа отказва да го предостави на цар Фердинанд за резиденция, за да се превърне в наши дни в предпочитано място за разходки и развлечение не само на пазарджиклии, но и на гости на града.

Ето какво разказва вестник „Татар Пазарджик“ от 29 април 1910 г.: "През 1860 г. на това място е стърчал един храст. Ибрахим Ефенди Ходжа, баща на Ети Ефенди, го е подстригвал и му е предал една малко по-естетична форма. Когато Ибрахим Ефенди умира, той оставя това място на сина“. През 1882 г. тогавашната градска управа, в лицето на кмета г-н Балсамджиев, откупува Острова от Ети Ефенди за 45 турски лири. Няколко години след Освобождението през 1878 г. Градският съвет на Пазарджик го откупува и го предоставя за отдих и забавление на жителите и гостите на града.

Именно Градската управа на Пазарджик отказва да го предостави на цар Фердинанд - при двете му посещения в града край Марица-през 1902 г. и през 1911 г. Така не се сбъдва желанието на монарха да превърне това красиво място в своя резиденция.

През 1893 г. голямо наводнение залива Острова. Отнесени са и двата моста и мястото се превръща в пустош. Почти десет години по-късно градските управници решават да го облагородят и да го превърнат в парк за отдих. Оформени са първите алеи и кътове с цветни лехи.

Тук си дават среща и тренират спортните дружества от града - това по колоездене „ Печенеги“ и гимнастиците от „Еледжишки юнак“, които през 1902 г. поставят началото на колодрума. В Острова в онези години са се посрещали гостуващи театрални трупи, отбелязван е 24 май - празникът на светите братя Кирил и Методий. Звучала музика, като всяко училище си имало предпочитани инструменти - най-тачена била гайдата. През 1920 г. е била извършена реконструкция на парка. Изградена е алейна мрежа, засадени са цветя, прокопан е водопровод, поставени са чешми, оформя се малко езеро с водоскоци, къпалня с плаж.

Построен е и летният театър. Източната част на острова е оставена в естествения си вид - с тополи и върбалак. Освен него в парка били изградени футболно игрище и други спортни съоръжения. След построяването на нов стадион в северната част на града старото спортно съоръжение на територията на острова се преустройва в розариум.

В периода 1973-1978 г. е открит ресторант-казино, пуснати са водни колела в езерото, залесена е източната част. Цялостната визия за парк-остров "Свобода" е подчинена на идеята за оформяне на общ комплекс за краткотраен отдих, спорт и развлечения, който да е съобразен със съвременните тенденции в тази насока. Разработката предвижда ситуиране на осем зони на активност: за гастролиращи увеселителни съоръжения, за игрови съоръжения за деца от различни възрасти, за екстремни атракционни съоръжения, водни атракции, за пикник и много други.

През годините Островът продължава да се облагородява и през 1925 г. е изграден нов мост, но истинското обновление започва през 2007 г. На входа на парк-остров “Свобода“ посетителите се посрещат от красива арка. По идея на сегашната кметска управа се създава алея от скулптури-галерии на открито, спортни площадки за минифутбол, хандбал, баскетбол, има фитнес на открито, лекоатлетически писти.

От две години посетителите се радват на люлките на Салвадор Дали и Пабло Пикасо, дело на известните художници Марин и Светозара Кузеви, алея на кривите огледала, създадена по идея на деца от Пазарджик. Кривите огледала са тринадесет на брой и едно от тях е панорамно. „Ако сте дебели ще видите как ще изглеждате ако отслабнете, а ако сте слаби, ще видите дали ви отива да сте дебели“, разказа едно от хлапетата. „Има огледала, които изтъняват тялото само в централната му част, а други направо ви разместват“ – разказа още детето.

Кривите огледала отдавна са част от увеселителните паркове на Запад, а в Америка най-известното от тях се намира в парк Милениум, в Чикаго.

Тук се намира и най-дългата пейка в света с размери 1014 метра, на която могат да седнат 2040 души. Наблизо е и пазарджишкият Джурасик парк, в който има 6-7 фигури на праисторически динозаври. Всяка фигура е около 3 метра дължина. Динозаврите са направени много реалистично и са осветени дори през нощта. В местния "Джурасик парк" има модели на спинозавър, тиранозавър, трицератопс, апатозавър, стегозавър и торозавър.

Сред древните влечуги има и други съоръжения, познати от популярния анимационен филм "Флинстоун". Скулптурите на животните са изработени от метални носещи конструкции, смоли и лакове. Имат и вградени звукови и светлинни ефекти.

Най-атрактивното място обаче е зоокътът, чието изграждане започна през 2008 г. и бе открит с разрешение на Министерство на околната среда и водите. Той се простира върху 5 декара площ и заема източната част на острова на десния ръкав на Марица. Любимо място за отдих е не само на местните граждани, но и на гости от съседни градове и общини, които намират прохлада и разнообразие на това място.

Животните се набавят чрез дарения-от частни колекции или размени от други зоопаркове, най-голяма част от Софийския зоопарк. В момента има над 100 екземпляра от 32 вида, сред които и екзотични. В него живеят тигърът Саша, носати мечета, сурикати, маймуни, лами, муфлони, кози, сърни и много други любимци на децата, които не пропускат разходките си в зоокъта.

На Остров „ Свобода“ е издигнат паметник на Алеко Константинов. Със сушата го свързва пешеходен дървен мост. През 2005 г. е построен метален кръст. Кръстът е построен по малки демонстрационни проекти под ръководството на тогавашния областен управител Иван Димитров, също така по тези проекти по снимков материал и изготвена документация е построена и съборената в миналото чешма.

По идея на сегашния кмет Тодор Попов е построен и нов пешеходен мост над Марица, който осигурява достъп от парк-остров „ Свобода“ към Индустриалната зона на града от другия бряг на реката и спортния комплекс“ Балона“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!