Как да изглежда ул. 'Иван Вазов' в София: паркоместа или дървета и пешеходци

Трите варианта за преустройство ще обсъдят днес граждани в сградата на Направление 'Архитектура и градоустройство'

OFFNews 19 октомври 2018 в 07:19 4170 1

Как да изглежда столичната улица "Иван Вазов" ще обсъждат днес граждани в сградата на Направление "Архитектура и градоустройство".

Предложените варианти за преустройство са три, като основният спор е колко да са местата за паркиране, какво да е пространството за пешеходци и има ли място за засаждане на дървета в участъка между "Иван Шишман" и "Васил Левски".  

На първото обсъждане част от живеещите в района се възпротивиха остро на предложението да се увеличи пешеходната зона за сметка на паркираните коли. Сред притесненията на хората е и това, че повече разхождащи се по малката улица и временните обекти ще увеличат значително шума, особено вечер. 

Единият вариант е улицата да се възстанови във вида си отпреди ремонта, извършван от "Софийска вода". Той предвижда местата за паркиране отдясно на движението да се запазят, както и паркинг до Министерството на младежта и спорта. При всички случаи обаче паркоместата ще намалеят - в този вариант от 37 на 22, заради промените на площта за спиране на автомобил. До спортното министерство пък ще се паркира успоредно, а не напречно. Ако бъде одобрен този проект, ще се засадят само 3 нови дървета. 

Другият вариант предвижда вместо паркинг при Министерството на спорта да има пешеходно пространство и зеленина. Според проекта пътното платно на места се присъединява към тротоара, засаждат се дървета и се поставят пейки, както и временни обекти, така че да се образува своеобразен "остров" и улицата да стане с леки завои - шикани. Целта е колите да не могат да карат бързо. При този вариант местата за паркиране ще са 13, а новозасадените дървета - 12. 

Третото предложение предвижда 16 места за паркиране в дясната страна на уличното платно, без паркинг до спортното министерство. Мястото се превръща в пешеходно пространство със зеленина. Предвидено е засаждане на 8 нови дървета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови