Вижте проекта за обновяване на емблематичната софийска улица "Иван Вазов"

OFFNews 13 септември 2018 в 13:12 5704 0

Столична община публикува проекта за реконструкция на улица „Иван Вазов“, която свързва Народния театър "Иван Вазов" с бул. "Васил Левски" (до Министерството на спорта).

Главният архитект на София Здравко Здравков представи идейния проект, според който ще бъдат намалени местата за паркиране, тротоарите ще бъдат разширени и с подменени настилки, ще бъдат поставени пейки и повече зеленина. Предвидени са и правила за зареждане на обектите (магазини, заведения) в определени часове.

В първоначалния проект, който ще бъде подложен на обществено обсъждане, се посочва, че към момента улицата е в лошо състояние. Настилката е разбита, тротоарите са тесни, липсват улично озеленяване и места за сядане.

Реконструкцията и обновяването на ул. "Иван Вазов" предвижда реоганизиране на движението, което ще създаде повече пространство за пешеходците. Ще се намали скоростта за движение на автомобилите и ще се обособят пространства за временни обекти (павилиони, маси на ресторанти).

Проектът предвижда още да бъдат засадени нови дървета и да се създадат зелени площи. Ще се поставят също подземни контейнери за разделно събиране на боклука.

Предвидено е ефективно отводняване на улицата и повдигнати пешеходни пътеки за по-сигурно пресичане.

Съществуващата уличната настилка ще бъде заменена от шикан, а тротоарната от тактилни елементи. Ще бъдат поставени улично осветление и велостоянки.

Сред ползите от проекта, отбелязани в документа, са подобряване на качеството на градската среда, условията за пешеходци и велосипедисти, както и повишаване стойността на имотите. Очаква се ремонтът на ул. "Иван Вазов" да ограничи замърсяването на въздуха и автомобилния трафик. 

Проектът за обновяване на ул. "Иван Вазов" е достъпен на сайта на Столична община, като може да изпращате вашите мнения и предложения до 17.09.2018 г. до НАГ на ул. "Сердика" 5 и на е-мейл: [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови