Издирват майката на двете деца, спасени от пожар в Люлин

OFFNews 22 април 2024 в 09:25 3220 0

пожарът в Люлин

Снимка Facebook/Огнян Горанов

Майката е напуснала семейството, децата се отглеждат само от бащата и дядото

Регионалната дирекция "Социално подпомагане"  в София издирва майката на двете момчета, спасени от пожара в кв. "Люлин" в събота. Оказало се, че децата - на 2 и 6 години, нямат лични лекари и ваксинации, предаде бТВ. 

На 20 април мъж спаси момчета, като успя да ги изведе от горящия апартамент. Дядото на децата обяснил, че отишъл за закуски. "Имам подозрения, че не беше в трезво състояние, така да го кажем, би могло да е от шока. Каза, че е бил за закуски, но се върна без закуски", коментира тогава мъжът.

По думите му те често са оставяни сами.

"Много често съм виждал децата в това състояние, боси, а излизащите родители за мен са в неадекватно състояние, съжалявам, че трябва да го кажа", казва още съседът.

Директорът на "Социално подпомагане"-София Мая Григорова обясни, че отделът работи със семейството от септември 2023 г., след като е подаден сигнал за дете, оставено само́ на детска площадка. 

"Колегите от отдел "Закрила на детето" веднага са направили проверка. Констатирали са лоши битови условия. Тогава е отворена работа по случай за двете деца и отделът работи със семейството", каза още Григорова.

Директорът на "Социално подпомагане"-София добави, че през септември е установено, че едното дете не посещава детска градина. Децата нямат лични лекари и ваксинации.

"Благодарение на работата на колегите от отдела това е променено. Сега имат личен лекар. Голямото дете посещава детска градина. Водят се разговори с бащата и малкото дете да започне да посещава детска градина. Със семейството се работи и нещата са се променили. За жалост се е стигнало до този инцидент", допълни тя.

Григорова уточни, че майката е напуснала семейството, а децата се отглеждат от бащата и дядото.

Бащата посещава социална услуга. Нашата работа е да укрепим възможностите на семейството и децата да се отглеждат в семейната си среда. Предстои да уточним къде е майката – какво се случва, тя полага ли грижи за децата. Не е нормално децата да бъдат оставяни сами", посочи още директорът на институцията.

Бащата ще бъде изпратен за оценка за родителския капацитет, защото той е отговорният родител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки