"Има опасност гетата ни да се радикализират и да родят терористи"

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2015 в 19:23 2788 4

"Социалното изключване е не по-малък проблем от контрола на границите. В България сме още по-застрашени от това, което може да се случи в нашите гета – хората са бедни и отчаяни. Темата е непопулярна, в момента те (гетата-б.р.), както и белгийския квартал („Моленбек”-б.р.) генерират криминална престъпност, но е много кратка линията, в която тази криминална престъпност ще се превърне в откровена радикализация и в питателна среда за бъдещи терористи”.

Това заяви пред bTV новият омбудсман на страната Мая Манолова. Според нея проспиваме проблема опасно, а липсата на образование и социално развитие в гетата е особено опасно.

„Проблемът със социалното изключване е проблем и за българите, които живеят в малките населени места, в областните градове и столицата”, каза тя.

Според нея все повече са децата в училище от бедни семейства, а расте и бройката на отпадащи от учебната система, което е добавка към опасността от радикализация.

„Според мен е невъзможно да затворим границите си, но решението трудно може да бъде събрано в едно изречение, ако може – засилен и по-надежден контрол. Задължително е да се знае кой се опитва да премине границата”, изказа се Манолова и по въпроса с бежанския поток.

Омбудсманът подкрепя референдума за промени в политическата система, иницииран от „Шоуто на Слави”, защото хората искат гласът им да се чуе. Заради това тя е станала свидетел на опашки от хора, искащи да се подпишат под референдума на Трифонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.11 2015 в 22:24

Така съвсем между другото да вметна че идеите за ромска интеграция са точно от това соц време 1971-а и след него. Почнаха да правят смесени панелки - положината роми, половината българи. Вкарваха ромчета в класове с българчета. Така някак искаха да ни омешат едно хубаво още по соца, за да се интегрират ромите. Имаше големи скандали - българите се изселваха от блоковете или гонеха ромите. Ромите си караха каруците и конете по етажите. Цяла България беше гръмнала с тия щуротии.

Та сото явно си глупав и не ги помниш тия неща, но няма нищо ново. Тия дето обвиняваш че са соросоиди в общи линии четат и сричат по книжките на БКП от соца. Дори думичките са същите. Слава богу сега не могат насила да набутат роми и българи в една сграда да живеят, a преди 1989-а правеха каквито глупости им дойдат на акъла.

22.11 2015 в 22:15

хеххе Сото смешнико а като ни управляваше тройната коалиция или Орахарски голямо включване бе брат. Да би некой ром да ти го е включил отзад тогаз и да ти е харесало??? Какви са тия глупости бе човек, от 1980-а година не знам да има направено каквото и да е смислено за да се интегрират ромите. 1980-та - тогава нямаше ЕС, нямаше НАТО, бехме си при Тошо и СССР.

Проблемите с ромите пък са доста от преди това. Още на 10-ия конгрес на БКП през 1971-ва се дискутира, че в недалечно бъдеще ще имаме огромни проблеми с ромите, защото те се размножават доста по бързо от българите. Прогнозите са че някъде около 200-та година ще станем една ромска държава (това е прогнозата от 1970-та на видни експерти на НРБ)

Разрови малко история преди да пишеш глупости.

22.11 2015 в 19:37Тая е след събитията.

Ако още малко ни поуправлява соросоидното хипермалцинство, ще се радикализират българите християни, и тогава бог да ви е на помощ.

22.11 2015 в 19:32

Щом го казва Червената Маяма, считайте го за план за следващата петилетка