Германия иска Русия обратно в Г-8

OFFNews 22 ноември 2015 в 16:16 10697 31

Снимка БГНЕС

Франк-Валтер Щайнмайер

Германия обмисля въпроса за необходимостта от много по-тясно коопериране между Запада и Русия в борбата срещу "Ислямска държава" и завръщането на Москва сред глобалните политически играчи в Г-8.

Това става ясно от интервю с министъра на външните работи на Берлин – Франк-Валтер Щайнмайер за днешния брой на германския вестник "Бил дам зонтаг".

По този начин групата на най-развитите икономически страни Г-7 може отново да стане Г-8, която включва и Русия. Това би могло да стане, ако кризата в Украйна бъде разрешена и Москва продължава да сътрудничи със Запада за решаването на конфликта в Сирия.

"Ако и в бъдеще бъдат преодолявани успешно препятствията по урегулиране на ситуацията в Украйна, а така също работим съвместно срещу "Ислямска държава", Русия трябва да се върне на масата на Г8, откъдето по принуда през 2014-а се наложи да бъде изолирана Москва", е казал Щайнмайер, цитиран от БНР.

Министър на Германия заявява, че държи на връщането на Русия сред лидерите на Г8, но това не трябва да бъде за сметка на договореностите от Минск. Западът няма интерес и не бива да допуска продължителна изолация на Русия, подчертава първият дипломат на Германия.

Освен това стана известно, че след атентатите в Париж председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е написал писмо до руския президент Владимир Путин, в което е предложил по-тясно сътрудничество, което трябва да се приема независимо от ситуацията в Украйна и договореностите за нея. Икономическите санкции на ЕС към Русия са до края на януари 2016 година и за да бъдат те евентуално продължени – са необходими гласовете на всички 28 страни-членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков