Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

И пожарникарите готови на протест, искат по-високи заплати

OFFNews 27 октомври 2020 в 14:43 5923 0

Не сме доволни от оценката на служителите в МВР и конкретно на колегите от пожарната безопасност. Правителството прие от 1-ви август увеличаване на заплатите в доста административни структури, но МВР не беше включено. Това не го виждаме и в проектобюджета за следващата година.

Това каза пред БНР Венцислав Станков от синдикат "Огнеборец".

Станков посочи, че стартовата заплата на един новоназначен пожарникар, който работи на терен, е 966 лева. С допълнителните възнаграждения и след удръжките той получава между 1200 и 1300 лева.

"Помагахме на Спешна помощ, правехме дезинфекции на квартали, градове, както и още стотици дейности, това ни е работата, но правителството не оцени нашия труд", добави той.

Станков подчерта, че искат да се проведат преговори, но покана за среща все още нямат. По думите му до края на тази седмица, ако не получат отговор, сме готови на протестни действия. "Недоволстваме от пренебрежението, което се получи", добави той.

Според него текучеството на кадри може да бъде спряно с повишаване на заплатите.

Тази вечер пожарникари ще протестират пред сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив заедно с полицаите.

Вече втора седмица служители на МВР започнаха символични мълчаливи протести в Кърджали, Варна, Русе и други градове в страната. Днес излизат на протест и в Бургас, като към тях ще се присъединят служители на охранителна полиция и затворите в региона. В Кърджали около 300 служители от шест структури в МВР участваха в протеста. "Не сме съгласни с разпределението на увеличението на заплатите. Обидени сме, защото ни зачеркнаха от този списък. Аз съм получил 0 средства. Няма пари за всички", казват гранични полицаи. 

В неделя министърът на финансите Кирил Ананиев обяви, че увеличение на заплатите на служителите на МВР заради COVID кризата не се предвижда. Той заяви, че преди две години са увеличени заплатите само на служители на МВР, както и че в Бюджет 2021 е предвидено 10-процентно повишение на всички административни служители. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!