Близнашки за пенсионирането на военни и полицаи: Време е за отдавна отлагани реформи

ОFFNews 28 септември 2014 в 14:42 5852 12

"Време е да се съобразим с отдавна отправяни препоръки към страната ни. Смятаме, че те трябва да бъдат въведени в нашето законодателство. Не става дума за решение от днес за утре."

Това заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки по повод решението на Министерски съвет да премахне ранното пенсиониране за полицаи и военнослужещи чрез промяна в Кодекса за социално осигуряване. Предвижда се сегашната формула, която позволява пенсионирането им само при определен брой години стаж (27 г., от които 2/3 да са в системата) ще бъде заменена със стандартните изисквания за пенсиониране, при които са необходими както години стаж, така и навършена определена възраст.

Промяната ще засегне още служителите в ДАНС.

Проф. Близнашки беше категоричен, че е необходимо след изборите да бъде сформирано силно политическо правителство, което да извърши "дълго отлаганите реформи".

"Не можем да си позволим още една година размотаване под формата на квази-експертни правителства. Имаме нужда от правителство, което ще ускори реформите, защото в противен случай ще продължим да тънем в посткомунистическото блато", коментира още проф. Близнашки.

Служебното правителство не може да извърши тези реформи поради липса на действащо Народно събрание, което трябва да ги одобри. "Затова моят призив към всички е в деня на изборите всеки да изпълни своя граждански дълг и да гласува", апелира проф. Георги Близнашки.

Друга промяна, която служебният кабинет ще подготви за следващото правителство е актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Тя трябва да бъде обсъдена на 29 септември със синдикатите и работодателите на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Служебното правителство е подготвило един законопроект, по който ще се произнесе следващото Народно събрание. Това беше наш дълг и ние го изпълнихме, колкото и да е неприятно да съобщаваш лоша новина на обществеността", каза премиерът.

Последната дума по актуализацията на бюджета ще бъде на следващото Народно събрание.

"Ние предлагаме една основа, по която разговорите тепърва предстоят", допълни проф. Близнашки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!