Отпадането на ранното пенсиониране за военни и полицаи – забавено и неизбежно

Юлиан Христов Последна промяна на 29 септември 2014 в 16:04 19898 2

Български рейнджъри на парад
Предложението за отпадане на ранното пенсиониране може да обърка плановете за повишаване броя на служещите в армията и полицията.

Решението на служебното правителство за отпадане на привилегиите на военните и полицаите при пенсиониране нажежиха страстите и някои синдикати заплашиха с протести. Изглежда обаче, че отпадането на ранното пенсиониране при военнослужещите и полицаите вероятно няма да се размине, въпреки че решението трябва да изчака до формирането на на следващия парламент.

На последното си заседание служебното правителство прие предложението на финансовия министър Румен Порожанов за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които са съобразени с препоръките на Европейската комисия за въвеждането на минимална възраст за пенсиониране на всички български граждани, в това число и на работещите в специалните ведомства. Сега военни и полицаи се пенсионират при натрупан 27 г. стаж, от които 2/3 трябва да са в системата. Това позволява и по-ранното им пенсиониране.

В резултат на коментираните промени, най-големият полицейски синдикат поиска оставката на социалния министър Йордан Христосков. Заради липсата на диалог и това, че идеята не е консултирана с профсъюзите, на мушката на синдикатите застанаха и президентът Росен Плевнелиев и служебният премиер Георги Близнашки. Полицейският профсъюз обяви, че е готов за ефективни стачни действия, ако не бъдат прекратени опитите за ограничаване на социалните им права.

Основният аргумент на полицаите е, че работата им е натоварена и тежка. Пример за това е охраната на границата и патрулирането в тежки условия. 

На друго мнение обаче са синдикалистите в сектора на отбраната. Според Тодор Воденов от КТ „Подкрепа“, подобна реформа е неизбежна и военните и полицаите би трябвало да се пенсионират при равни условия с всички останали. Според него обаче това трябва да стане при определени условия. „Трябва да има възраст за пенсиониране, няма какво да се лъжем. Само че трябва да се определи възраст при отделните категории и да се приключи. В момента работата на военни и полицаи се приравнява на първа категория труд и се пенсионират само при прослужено време“, каза Воденов в коментар пред OFFNews.

Той смята, че подобно решение няма да доведе до масово подаване на рапорти за напускане. Според него проблемът не е в напускащите, а в това, че няма приток от желаещи да служат. „Професията не е привлекателна“, обясни той.

Според синдикалиста, поне сред военните, няма настроение за протести, защото служебното правителство приключва мандата си, а едно решение за промени в КСО в крайна сметка ще бъде взето от следващия парламент. Той обаче е категоричен, че преоблемът трябва да бъде подложен на дебат, включително и чрез провеждането на референдум.

През 2011 г. правителството на ГЕРБ взе решение за ограничаване на ранното пенсиониране при военните. От 1 януари 2012 г. се увеличи и осигурителният стаж от 25 на 27 години. От 1 януари 2013 г. беше въведена и минимална възраст за пенсиониране – 52 години за войниците, сержантите, офицерските кандидати и офицерите с младши звания и 54 години – за офицерите със старши военни звания.

За сравнение – основната пенсионна възраст на мъжете през 2013 г. е 63,8 години, което означава, че младшите офицери се пенсионират 12 години по-рано.

В същото време българските военни и полицаи са с най-ниско заплатен труд в сравнение с колегите им в Европа. Така например в България средната заплата за редови полицай е около 800 лева брутно възнаграждение. В Сърбия сумата е 520 евро плюс различни добавки за храна, извънреден труд и др.

В Румъния, където полицаите получават по 800 евро на месец, предимствата при пенсионирането им бяха отнети. Според прокараната в страната пенсионна реформа от 2010 година румънските служители на реда са поставени наравно с останалите работещи в страната. Така до 2015 година там възрастта за пенсиониране постепенно ще бъде увеличена на 65 години – нещо, което предвиждат и прокараните от българското служебно правителство предложения за промени. 

Интересно е мълчанието на военния министър Велизар Шаламанов по темата. За разлика от колегата си Йордан Бакалов, към момента той не е взел отношение в дискусията. В крайна сметка промените ще объркат плановете на двамата силови министри, които, след години на съкращения за първи път обърнаха тенденцията и армията и полицията ще повишат броя на служителите си. Професията на военния и полицая в България не са атрактивни и не са сред най-престижните не само заради заплатите, но и заради лошите условия на труд и липсата на модернизация.   

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2014 в 10:38

тези офицери, които плашат че ще подадат рапорти са офицери с отдавна придобито право на пенсия, заради тези военноскатаващи офицери, останали на служба заради подлизурство, хиляди млади офицери бяха съкратени по време на реформите без право на пенсия и извърляни да се оправят, тези офицери с рапортите сега ще излязат с максимална пенсия 840 лева и ще продължават да се забавляват, нека си ходят, от такива държавата няма нужда, време е да се прекрати ранното пенсиониране на военноскатаващите,

29.09 2014 в 20:16

Абе к'ви дебилни данни дават тия, нали се гласуваха едни 160 мл. за повишаване на милиционерските заплата, което как и да го погледнеш е още към 300 лв. на фурашка.
------
Бюджет 1 млд. не им стига за нищо, все ходят да просят от бензин до консумативи...та въпросчето е, къде е този 1 млд.???