Шаламанов иска анализ за пенсиониране на военните по възраст

Offnews 07 октомври 2014 в 14:48 2359 3

Велизар Шаламанов

Повече от две седмици, след като служебното правителство взе решение за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които да се въведе възраст за пенсиониране при военните и полицаите, военният министър Велизар Шаламанов се обяви за анализ на ефектите от подобни промени.  

Министерството на отбраната изпрати становище до държавните институции, във връзка с предложените промени в системата за пенсиониране на военнослужещите.

В писмото се казва, че изпълнението на препоръката на Съвета на Европейския съюз за постепенно ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране следва да бъде предшествано от обстоен анализ на очакваните комплексни последици от прилагането й. В него министърът на отбраната Велизар Шаламанов подчертава, че взимането на прибързани решения в тази сфера би оказало силно негативно влияние върху сектора за сигурност.

„Въоръжените сили на Република България гарантират суверенитета и независимостта на страната, и защитават нейната териториална цялост. Военната служба е държавна служба с особено предназначение за подготовка и осъществяване на въоръжена защита на страната, като на военнослужещите се възлагат задачи в условия на непосредствена опасност за здравето и живота им“, пише министър Шаламанов. В писмото се подчертава още, че от 2000 г. до настоящия момент численият състав на военнослужещите от въоръжените сили е намалял от 110 000 на 29 000, което е безусловно доказателство, че това е най-реформираната система в страната.

В документа се посочва, че в редица страни-членки на НАТО (САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Турция, Полша, Румъния, Гърция, Албания, Латвия, Хърватия) не е налице кумулативно изискване за навършена възраст и прослужени години (осигурителен стаж) за придобиване право на пенсия от военнослужещите. В становището се очертават и очакваните негативни последици при прибързано утежняване на условията за придобиване на пенсия. Сред тях са рязко увеличаване броя на военнослужещите, които ще искат да се пенсионират при досегашните условия, които ще доведе до нарушаване на боеспособността на армията, както и намаляването на атрактивността на военната професия.

Промяната на реда и условията за ранно пенсиониране на военнослужещите предполага извършването на задълбочен анализ. За целта в Министерство на отбраната, ще бъде сформиран Експертен съвет, в който ще бъдат поканени за участие и експерти от Министерството на труда и социалната политика, НОИ и други ведомства. Той трябва да предложи модел за пенсионирането на военните, който да бъде обсъден преди края на годината. Според становището на Министерството на отбраната, решение не може да бъде взето преди окончателното мнение на този Експертен съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!