Шаламанов иска анализ за пенсиониране на военните по възраст

Offnews Последна промяна на 07 октомври 2014 в 14:48 1542 3

Велизар Шаламанов

Повече от две седмици, след като служебното правителство взе решение за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които да се въведе възраст за пенсиониране при военните и полицаите, военният министър Велизар Шаламанов се обяви за анализ на ефектите от подобни промени.  

Министерството на отбраната изпрати становище до държавните институции, във връзка с предложените промени в системата за пенсиониране на военнослужещите.

В писмото се казва, че изпълнението на препоръката на Съвета на Европейския съюз за постепенно ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране следва да бъде предшествано от обстоен анализ на очакваните комплексни последици от прилагането й. В него министърът на отбраната Велизар Шаламанов подчертава, че взимането на прибързани решения в тази сфера би оказало силно негативно влияние върху сектора за сигурност.

„Въоръжените сили на Република България гарантират суверенитета и независимостта на страната, и защитават нейната териториална цялост. Военната служба е държавна служба с особено предназначение за подготовка и осъществяване на въоръжена защита на страната, като на военнослужещите се възлагат задачи в условия на непосредствена опасност за здравето и живота им“, пише министър Шаламанов. В писмото се подчертава още, че от 2000 г. до настоящия момент численият състав на военнослужещите от въоръжените сили е намалял от 110 000 на 29 000, което е безусловно доказателство, че това е най-реформираната система в страната.

В документа се посочва, че в редица страни-членки на НАТО (САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Турция, Полша, Румъния, Гърция, Албания, Латвия, Хърватия) не е налице кумулативно изискване за навършена възраст и прослужени години (осигурителен стаж) за придобиване право на пенсия от военнослужещите. В становището се очертават и очакваните негативни последици при прибързано утежняване на условията за придобиване на пенсия. Сред тях са рязко увеличаване броя на военнослужещите, които ще искат да се пенсионират при досегашните условия, които ще доведе до нарушаване на боеспособността на армията, както и намаляването на атрактивността на военната професия.

Промяната на реда и условията за ранно пенсиониране на военнослужещите предполага извършването на задълбочен анализ. За целта в Министерство на отбраната, ще бъде сформиран Експертен съвет, в който ще бъдат поканени за участие и експерти от Министерството на труда и социалната политика, НОИ и други ведомства. Той трябва да предложи модел за пенсионирането на военните, който да бъде обсъден преди края на годината. Според становището на Министерството на отбраната, решение не може да бъде взето преди окончателното мнение на този Експертен съвет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2014 в 19:10

Много е просто.

1. Тези, които работят по сега действащия закон, се пенсионират по-него.

2. Новопостъпилите СЛЕД публикуване на промените в ДВ, според новите променени изисквания.

3. Всички, които са започнали работа при сегашния закон ще бъдат спокойни, а онези, които искат да постъпят в системата вече ще знаят, че за тях условята ще бъдат други,

4. Така същевременно изискването на ЕС за отпадане на ранното пенсиониране ще бъде изпълнено.

Подобни решения изискват мъдрост и справедливост. Няма защо да наказваме кадрите в сектор Сигурност, само защото политиците не искат да мислят. Това "Професор Балкански" го предлагаме вече за трети път. Това се казва "Соломоновско решение" или както вика народа: "И вълка сит, и овцата цяла".

Айде стига се умували повече, изпълнявайте.
Хооодом, МАРШШШ!!!

07.10 2014 в 16:28

При пенсионните реформи подходът е същия, както в енергетиката. То на тази територия подходът е еднакъв навсякъде - все плаща населението. Енергийната система е пред фалит, пред срив с необратими последици и дайте да увеличим цената на тока, веднага плъзват по медиите "безпристрастни" експерти да обясняват как нашия ток бил най-евтиния в Европа и т.н. А как може да се оздрави системата, защо е на това дередже, кой е виновeн - в най-най-краен случай ще се насочат усилията и в тази посока, когато вече увеличаването на цената доведе до масово неплащане и бунтове на бедните и грозните. Така е и с пенсионните реформи - защо няма пари в НОИ, откога взеха да не достигат, как да се увеличат приходите - няма анализ, или се крие от нас. По-лесно, а и изгодно за тези, които и без това не разчитат на пенсии, е да се намаляват разходите на НОИ за сметка на населението. То, населението, масово напуска вече тази територия, но тук ще се увеличават все повече тези, които разчитат само на социални помощи, защото им затръшнаха вратата в Европа (знаете кои са те) и ще стане наистина страшно.

07.10 2014 в 15:34

А добро утро! Аз бих добавил и че в много европейски страни полицаите се пенсионират при подобни на нашите условия и по-добри. Тези статистически данни, че като цяло се пенсионираме по-рано не се ли дължат и на многото пенсии по инвалидност. Ама защо, защото хората не могат да додрапат до пенсия и защото наистина са болни. Мизерията, стресът, състоянието на здравеопазването, безработицата са причините, а не че хората лъжат държавата и източват НОИ! И все по-зле ще става. Ами този абсурд - статистиката отчита, че средната заплата се увеличава всяка година, а същевременно и социалните помощи се увеличават, защото бедните стават повече и издръжката - по-скъпа! Трябва да се мисли как да се увеличат приходите в НОИ, а не само как да се съкратят.