Хлебарите изтеглят българския хляб от веригите

OFFNews Последна промяна на 15 април 2014 в 08:52 17733 26

Хлебарите бойкотират веригите.

След като част от собствениците на български фурни обявиха, че няма да продават козунаците си в супермаркети, сега заплашват да спрат и доставките на хляб за веригите.

Причина за оплакванията на бранша за пореден път е извиването на ръце от страна на хипермаркетите, които принуждават доставчиците да предлагат продукцията си с изключително големи отстъпки.

Сивата икономика расте, а държавата не прави нищо. В същото време заради липсващи нормативни рамки цената на всеки продукт в търговските вериги не е защитена, обяви в интервю пред Нова телевизия Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Веригите не изглеждат особено притеснени от заплахата на хлебопроизводителите и обясниха, че ако един търговец ги бойкотира, то винаги има алтернатива да бъде заместен с друг.

„Този процес в икономиката е известен като съзидателно рушене, което означава, че неконкурентно способните бизнеси и производители биват изхвърлени от пазара", каза пред Нова телевизия Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в което членуват веригите.

На пазар оцеляват тези, които предлагат високо качество на добри цени", уточни той. 

В парламента днес на първо четене ще се обсъждат и гласуват промени в Закона за защита на конкуренцията, с които веригите ще бъдат по-строго контролирани относно отношенията им с доставчиците.

На хипермаркетите ще бъда забранена да събират такси за рожден ден например и ще бъдат задължени да регистрират в КЗК типови договори с доставчиците.

От сдружението за модерна търговия заплашиха, че тези мерки ще доведат да поскъпване на продуктите във веригите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2014 в 13:12

проблема е, че българския дребен и среден бизнес сам си подля вода, когато в началото на прехода и известно време след това одираха големите печалби, щото слагаха наистина големи надценки, да не говорим и колко пъти съм купувал развалени продукти от кварталните магазинчета... в последствие дойдоха големите вериги и естествено се възползваха от тая пролука в пазара да продават достатъчно на ниски цени и относително качествена продукция.

проблема на всички монополи и дивата конкуренция без регламентиране на качеството е, че започват да се пробутват все по евтини и ниско-качествени стоки.

и все пак нямаше да се стигне до тук, ако навремето собствениците на квартални магазинчета не бяха толкова алчни. но сме си прост народ, който само умее да се оплаква и въобще не го е еня за ближния, щото и сега дори се вижда подобна картинка - кажете ми как да спонсорирам българското производство и тн. когато бабата, която си продава зеленчука без да плаща некви такси за място, данъци и тн. все пак го дава на същите цени като в магазина?

15.04 2014 в 23:38

Аз, за по-сигурно, често меся хляб, в почивни дни, естествено. А козунаците - дори и не помислям за "купешки"! Доста хора си накупиха домашни хлебопекарнички. Избираш си и брашното и рецептата- и си доволен.Разбира се, налага се и да купувам - колкото и да избирам рядко попадам на ХЛЯБ.

15.04 2014 в 20:43

//.Веригата не може да си позволи да работи с по малко 25-30% защото има страхотни разходи вие си помислете ако на мен ми искат хляб на 50 ст. аз какво ще сложа в него за да струва тези пари? //

Егати и въпроса, ще сложат фуражна пшеница, набухватели и смлян стар хляб, сякаш го правят от вчера.

15.04 2014 в 20:06

не стига че извиват ръцете ами отгоре на всичко продават боклуци

15.04 2014 в 19:34

Хипер маркетите не са виновни , че ние българите сме дупедавци , и според мен нямат никаква работа в България , защото изядоха хляба на дребните и средни търговци .Някой ще каже, - ама те дават работа на сумати народ , така е , но за жълти стотинки , както вече знаем те не са от най -щедрите .

15.04 2014 в 19:20

Веригите не само извиват ръце ами направо чупят и крака, задължително трябват регулации!Тези които плюят по родните производители да помислят къде ще търсят работа тези хора като останат на улицата защото най вероятно ще почукат и за вашите работни места.И ако още има такива, които твърдят, че веригите ще ги заринат с качествени собствени марки, ще им кажа с чисто сърце, че са пълни безхаберници и тъ....ри.Веригата не може да си позволи да работи с по малко 25-30% защото има страхотни разходи вие си помислете ако на мен ми искат хляб на 50 ст. аз какво ще сложа в него за да струва тези пари?

15.04 2014 в 17:24

Ама и хляб ли се пече в България, да не онова нещо което има формата на хляб, а не става и за храна на прасета.

15.04 2014 в 17:13

Производителите да не се ослушват ами да си направят магазини и да създадат конкуренция. Ако нещо си заслужава цената ще се купува.

15.04 2014 в 16:49

Крайно време е родните ни хлебари да разберат, че с лъжи и мошеничество ще се намерят на боклука. Виж ги ти, щели да бойкотират. Ааабее, аз ви бойкотирам поне от 3 год.Толкова ръжен хляб продавате, все едно сте изкупили цялото световно производство на ръж..Само дето забравяте, че от боя ръж не става. Същото е и с хляба от лимец - с 80 % трябва да е почти същия като този, който си правя в домашната пекарна. Да,ама не - няма нищо общо. И тия дето проверяват лъжат като дърти цигани - грам истина няма, че хлябът бил качествен. Черният е боядисан, белият е избелен. Ръжен квасеник с огромни светложълти парчета, които боята ги не хванала. Млякото оводнено, сиренето и кашкавала - неузрели, и искат да конкурират. На куков ден.

15.04 2014 в 15:47

Ако изтеглят козунаците и хляба от веригите ще се самоубият и те много добре го знаят. а за маслото -не е вярно- Дойчемаркен в била и Кауфланд е под 3,50 лева.а защо в германия е по-евтино- заради по-голямата конкуренция.а тя е възможна само, ако има повече такива вериги.на който не му харесва, да си ходи в хоремага на село и в СССР.А аз ще си купувам полските яйца и румънските козунаци и турските домати и ще си взимам черен немски хляб , докато нашите псевдо производители мутри измрат