Договорите на веригите щe бъдат регулирани въпреки възраженията им

Нели Чолашка 09 април 2014 в 18:16 4609 3

Договорите на веригите с доставчиците ще бъдат регулирани.

Депутатите от икономическата комисия приеха на първо четене промените в Закона за защита на конкуренцията, с които се въвежда термина "значителна пазарна сила" и мерки срещу злоупотреба с нея, което предполага по-строга регулация за веригите.

Измененията са предложени от депутатите Румен Гечев и Корнелия Нинова от левицата, Йордан Цонев от ДПС и др. ГЕРБ гласуваха "въздържал се", защото според тях текстовете не са съвсем изчистени и могат да доведат до повече проблеми, отколкото плюсове.

Според дефиницията на "значителна пазарна сила" такава притежава предприятие, което няма господстващо положение, но има ресурс да попречи на конкуренцията на даден пазар, тъй като доставчиците и купувачите са зависими от него.

Методиката за оценка на пазарното положение на предприятията ще бъде подготвена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в тримесечен срок от приемането на промените в закона и ще бъде качена на нейната страница.

Освен това компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година ще изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.

В текста е уточнено, че изискването важи само за доставките на стоки, предназначени за продажба, което означава, че са за търговците, а не за производителите. 

Становището на КЗК по тези промени се чете по различен начин от депутатите. Според Румен Гечев КЗК твърди, че директива на ЕС забранява контролирането на търговски договори и може да се наложи този текст да бъде променен.

Според Йордан Цонев пък няма такова твърдение в становището на регулатора, а само опасение, че това ще доведе до огромен обем работа.

Цонев е категоричен, че регулация на договорите и общите условия ще има.

Преди промените в Закона за защита на конкуренцията депутатите от икономическата комисия приеха на второ четене промени в Закона за защита на потребителите, които предвиждат банките, телекомите и ютилити компаниите да представят за одобрение общите условия към клиентите на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Предвижда се още КЗП да стане агенция, а Цонев от ДПС ще предложи КЗК и КЗП да се обединят, за да станат един по-силен регулиращ орган. 

Представители на веригите, обединени от Сдружението за модерна търговия, обявиха, че предвидената регулация ще ги принуди да престанат да работят с малки фирми и отново заплашиха с вдигане на цените на стоките.

Представител на Асоциацията на българските винари пък благодари на депутатите за мерките срещу веригите. В момента сме подложени на натиск и рекет, обяви той.

Търговецът разказа как при сключването на договор с веригите всичко е прекрасно в началото, но след време те принуждават да подпишеш анекс, който е изключително неизгоден и предвижда такси за рождени дни, за откриване на нови магазини на веригата и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!