Търговските вериги настръхнаха срещу законопроекта в защита БГ стоките

OFFNews Последна промяна на 10 март 2014 в 17:15 8071 26

Нов проектозакон за защита на конкуренцията, целящ защита на българските производители на храни, бе внесен в края на миналата седмица в парламента от Румен Гечев (БСП), Йордан Цонев (ДПС) и група депутати от левицата.

Новите текстове, предлагани от депутатите от управляващите партии, предвиждат големите търговски вериги (с годишен оборот над 50 милиона лева) да се ангажират с типови договори с всички доставчици на храни. Законопроектът предвижда в договорите да не се допускат клаузи, извиващи ръцете на малките производители, които сега са честа практика във взаимоотношенията търговски вериги – доставчици.

Например веригите няма да могат да отказват или ограничават дистрибуция на дадена стока, независимо, че самите те могат да предлагат същия продукт със своя марка. Те няма да имат право да налагат прекомерни цени за разполагането на стоките на производители или да ограничават доставчиците си да се договарят и с други вериги, гласят новите текстове.

Освен това, хипермаркетите няма да могат да товарят доставчиците си с цялата финансова тежест на стоките, чийто срок на годност е изтекъл.

Законопроектът бе очакван и е пореден етап в конфликта между управляващите и търговските вериги. Неотдавна премиерът публично обвини веригите, че подбиват незаконно българските производители чрез чужди стоки, внесени по нечестен начин чрез фирми – еднодневки, фалиращи преди да платят ДДС за импорта си. Въпреки отправеното обвинение, управляващите досега не са дали категорични доказателства за такива схеми.

Проектът очаквано бе посрещнат с недоволство от веригите. „Предлаганите регулации са груба намеса на държавата в свободата на договаряне и водят до повишаване на административните тежести, влошаване на бизнес средата и отблъскване на инвеститорите”, коментира Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в което влизат големите търговски вериги като Metro, Billa, Lidl и др. Според Матеев законът забранявал „успешно работещи на Запад бизнес модели на модерна търговия“ и противоречи на европейското право, нарушавайки „свободата на установяване“.

„Предвидените в проекта тежки намеси в договорните отношения ще стимулират търговците да увеличат вноса и да консолидират българските си доставчици. Новите ограничения ще принудят големите вериги да се откажат от малките и новите доставчици, които биха имали нужда от допълнителни услуги, например маркетингови, за стимулиране на продажбите. Това от своя страна ще ограничи достъпа до пазара на нови иновативни стоки и ще намали асортимента на стоки за потребителите” заяви Йордан Матеев.

В крайна сметка, новият проектозакон би довел до повишаване на цените на храните, заяви още шефът на сдружението на търговските вериги. Той дискриминира търговците спрямо производителите и гоклемите бизнеси спрямо по-малките, подчерта Матеев. От сдружението настояха законовите поправки да бъдат обсъдени с търговските вериги и преди да бъдат гласувани, да се направи задълбочена оценка за въздействието им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.03 2014 в 22:56

Мярката е абсолютно необходима и дори закъсняла.Естествено,че Веригите ще реагират,но аргументите им облечени в грижа за потребителя са несъстоятелни.Как точно ще вдигнат цените ,след като на пазара не са само хипермаркети- кварталният ми магазин няма причина да го прави,а напротив,само ще спечели от реакция им. Стъпването на ГВ на българския пазар преди години имаше ефекта на торнадо - пометоха десетки малки производители и търговци,а и не само малки.Пример:Пикадили.Нормално е да присъстват на пазара ни,но сега български просто няма.

12.03 2014 в 09:04

Естествено, че ще негодуват големите вериги!Нали до сега правеха каквото си иска и се явяваха монополисти! Аз съм в подкрепа на този закон, но ме съмнява, че ще го приемат.

11.03 2014 в 10:57

Кауфланд са лидер в продажбата на е-тата!!! с бегли познания по математика ако не е в промоция е скъпотия!

11.03 2014 в 10:57

Кауфланд са лидер в продажбата на е-тата!!! с бегли познания по математика ако не е в промоция е скъпотия!

10.03 2014 в 23:43

... месо - само от Пулчето... останалите да си ядат "надениците"... хахахахахахахахахахахахаха....
и винервЮрстчетата...
... хахахахахахахахахахаха

... парите не ги се**, а здраве - не се купува!
та, кое е скъпо и кое е еФтино си решавайте сами... не сте деца, та да ви жаля...
хахахахахахахахахахаха

10.03 2014 в 21:16

МИ КАТ НЕ ИМ ХАРЕСВА- ПРАВ ИМ ПЪТ! ДА ВЪРВЯТ В АМЕРИКА ИЛИ ГЕРМАНИЯ ДА СИ ПРОДАВАТ ЛАЙНАТА! КАТО ГИ НЯМАШЕ, КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ БЕШЕ МНОГО ПО-ДОБРО! ТЕ ВИ ГЛОБАЛИЗАЦИЯ, ГОСПОДА! КАТО ИДА В КАУФЛАНД ГЛЕДАМ ПРЕЗАРЕДЕНИ НАТЕЖАЛИ РАФТОВЕ СЪС СТОКА , БЪКАНА С Е-ТА! ТЕ Я ВЗИМАТ В ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА НА ПО-НИСКА ЦЕНА И СИ Я СКЛАДИРАТ В ТЪПИЯ МАГАЗИН ЦЯЛ МЕСЕЦ!

10.03 2014 в 20:27

"монетата" има 2 страни (както винаги).Свободната конкуренция е важна. Кът не можеш да влезеш у веригата да ти продава "стоката", търси други начини. Въф Франция, не можеш да си отвориш ресторант без стоката да е мееееее - стна (пиЙсе километра ут адреза на ламарината). Те така се подпомага местния производител. В Колумбия не мож продава замразено мИсо у магЪзино, при онаа жега оно се разваля бърже, и у крайо на деньо гу дават изотзадзе с/у карта за соц.слаб, дават го и за преработване у фабриката, не мож го зарови у двора (вкарват в затвор). Та ето 2 практики.

10.03 2014 в 20:26

Защо вместо да сочат веригите с пръст, не дадат на малките производители директен достъп до пазара? Всъщност големите мошеници са дистрибуторите - те обират най-високия процент от печалбата. Защо в Англия и Германия хората могат директно да продават, това, което са произвели дори удома си, а тук - не може? По целия свят големите вериги продават лай...а и това го знаят и бебетата. Просто да дадат възможност на хората да работят и продават това, което произвеждат!

10.03 2014 в 20:07

При сегашните епидемични размери на корупцията в България, никакви закони не могат да са ефективни. Освен това няма никакъв серизен контрол върху вноса. Сигурен съм, че много често българите похапват динозавърски пържоли :) Най-големите далавери се въртят от "бизнесмени", които се идентифицират с властта. Ти на мене аз на тебе и т.н.По времето на Живков бяха внесли кафе от Ангола с кораб, който преди това е возил химикали. Някой се опънал и поискал кафето да не се продава, защото е опасно. Гриш Филипов обаче отвърнал: Няама такова нещо, ще го изпият". Да не мсилите, че сегашните болшевики са различни от инези...

10.03 2014 в 19:39

да допълня, зашото не мога да редактирам мнението си .... Не ми се вярва, че чуждестранните им храни са по-качествени от родното производство.