Търговските вериги настръхнаха срещу законопроекта в защита БГ стоките

OFFNews 10 март 2014 в 17:15 8700 26

Нов проектозакон за защита на конкуренцията, целящ защита на българските производители на храни, бе внесен в края на миналата седмица в парламента от Румен Гечев (БСП), Йордан Цонев (ДПС) и група депутати от левицата.

Новите текстове, предлагани от депутатите от управляващите партии, предвиждат големите търговски вериги (с годишен оборот над 50 милиона лева) да се ангажират с типови договори с всички доставчици на храни. Законопроектът предвижда в договорите да не се допускат клаузи, извиващи ръцете на малките производители, които сега са честа практика във взаимоотношенията търговски вериги – доставчици.

Например веригите няма да могат да отказват или ограничават дистрибуция на дадена стока, независимо, че самите те могат да предлагат същия продукт със своя марка. Те няма да имат право да налагат прекомерни цени за разполагането на стоките на производители или да ограничават доставчиците си да се договарят и с други вериги, гласят новите текстове.

Освен това, хипермаркетите няма да могат да товарят доставчиците си с цялата финансова тежест на стоките, чийто срок на годност е изтекъл.

Законопроектът бе очакван и е пореден етап в конфликта между управляващите и търговските вериги. Неотдавна премиерът публично обвини веригите, че подбиват незаконно българските производители чрез чужди стоки, внесени по нечестен начин чрез фирми – еднодневки, фалиращи преди да платят ДДС за импорта си. Въпреки отправеното обвинение, управляващите досега не са дали категорични доказателства за такива схеми.

Проектът очаквано бе посрещнат с недоволство от веригите. „Предлаганите регулации са груба намеса на държавата в свободата на договаряне и водят до повишаване на административните тежести, влошаване на бизнес средата и отблъскване на инвеститорите”, коментира Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в което влизат големите търговски вериги като Metro, Billa, Lidl и др. Според Матеев законът забранявал „успешно работещи на Запад бизнес модели на модерна търговия“ и противоречи на европейското право, нарушавайки „свободата на установяване“.

„Предвидените в проекта тежки намеси в договорните отношения ще стимулират търговците да увеличат вноса и да консолидират българските си доставчици. Новите ограничения ще принудят големите вериги да се откажат от малките и новите доставчици, които биха имали нужда от допълнителни услуги, например маркетингови, за стимулиране на продажбите. Това от своя страна ще ограничи достъпа до пазара на нови иновативни стоки и ще намали асортимента на стоки за потребителите” заяви Йордан Матеев.

В крайна сметка, новият проектозакон би довел до повишаване на цените на храните, заяви още шефът на сдружението на търговските вериги. Той дискриминира търговците спрямо производителите и гоклемите бизнеси спрямо по-малките, подчерта Матеев. От сдружението настояха законовите поправки да бъдат обсъдени с търговските вериги и преди да бъдат гласувани, да се направи задълбочена оценка за въздействието им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!