Високопроходима военна техника помага на хората в Смолянско

OFFNews 08 март 2015 в 19:57 7364 2

Високопроходима военна техника помага на хората в Смолянско

Високопроходима техника доставя хляб и хранителни продукти до населени места в област Смолян, до които пътищата са недостъпни заради снега, съобщиха от Областната администрация. Хляб е транспортиран до общините Рудозем и Златоград, които второ денонощие са без електроснабдяване.

От Община Смолян са осигурени и високопроходими автомобили за няколко погребения в родопски села, тъй като достъпът до гробищата също е затрупан от сняг. Специален транспорт е изпратен и за превозване през снежните преспи на персонала, както и храна за Дома за възрастни хора в с. Фатово.

Пътищата от първокласната и второкласна мрежа в област Смолян са проходими, но автомобилите трябва да бъдат задължително с вериги на гумите, информират от ОДМВР-Смолян. Всички третокласни пътища, както и проходите „Превала” и Печинско” са затворени.

Военнослужещи от формированието 28 330 в Смолян помагат за снегопочистването в района на Общината и на Многопрофилната болница за активно лечение в Смолян, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната. Почистването се извършва с роторен снегорин.

Паднала лавина е препречила днес пътя за с. Ягодина. Общо 25 доброволци, около 100 души от местни фирми и горски работници са ангажирани в разчистването на терени с падащи дървета в община Смолян според данни от заместник-кмета Мариана Цекова. Рухващите под напора на натрупания сняг дървета се превръщат в основен проблем в бедствената обстановка, тъй като прекъсват жици на електропроводи и затрудняват проходимостта на пътищата. Дървета са паднали и върху две къщи в Смолян, засегнати са покривите на сградите.

Понеделник и вторник (9 и 10 март) са определени за неучебни за цялата област Кърджали, каза областният управител Илия Илиев. Учебният процес във всички училища в област Смолян пък е преустановен до 11 март включително.

Продължават спасителните действия на служителите на ГДПБЗН в засегнатите от снеговалежите региони. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Информация към 17.00 часа днес:

Кърджали
До 17.00 часа днес пожарникари и спасители са реагирали на общо 18 сигнала за произшествия. Те са съдействали на граждани, изпаднали в беда, транспортирали са болни хора до най-близките медицински центрове, отстранявали са паднали дървета. Общо 285 селища главно в общините Черноочене, Кирково, Ардино, Момчилград и Джебел са без ток.
Изцяло са затворен са пътищата: Черноочене – Паничково – Комунига – Асеновград и Момчилград – Крумовград.

Варна
Няма обявени бедствени положения на територията на областта. Наблюдава се спад на водата в река Ана дере при с. Блъсково, като там, както и на основните язовири е организирано периодично наблюдение и при необходимост изпускане на водата
Има спад и на водата в река Провадийска.

Бургас
Метеорологичната обстановка на територията на областта е нормална, няма валежи , пътищата са проходими.

Пазарджик
В х. „Христо Смирненски“ са блокирани 20 човека, от които 3 са деца. Екипите правят опити да достигнат до тях, осигурено е отоплението на хората.
Информация за населени места без ел. захранване и водоснабдяване – гр. Велинград, с. Бяга, с.Равногор, с.Карабунар, с.Семчиново, община Лесичово, град Сърница, с.Св.Петка, с.Грашево, с.Бирково, с.Кръстава, с.Рохлево, с.Абланица, с.Грашево, с.Бутрева, С.Цветино, с. Ивайлово, с. Величково, с. Драгор с. Сарая, с. Звъничево, с.Росен, с.Цар Асен, с.Паталеница, с.Юнаците, гара Костандово, КК Цигов Чарк и КК Св.Константин.
Бедствено положение е обявено в община Велинград.
Спасители и пожарникари съдействат за възстановяването на паднал ел. стълб между гари Цветино и Абланица ; подадени са сигнали за аварирали два далекопровода между Якоруда и Сърница.
Нарушени са транспортни комуникационни възли и са наложени ограничения (автомобилите с вериги и без ремаркета и полуремаркета) по направление Велинград – Сърница и Велинград – Юндола. Пътищата Белово – Юндола и БатакДоспат са затворени за движение.

Пловдив
Пожарникари и спасители са предприели действия по сигнали за блокирани хора в района на местността „Кръстова гора“.

Смолян
Екипите на РД ПБЗН – Смолян продължават да оказват необходимата помощ на бедстващи хора. Пътищата от първокласната и второкласната мрежа в областта са проходими, но автомобилите задължително трябва да са с вериги. Всички третокласни републикански пътища, както и проходите Превала и Печинско са затворени. Пътят за с. Ягодина е затворен, поради внезапно и бързо свличане на снежна маса по планинския склон, няма пострадали. Полицейски служители осъществяват контрол и регулиране на движението на местата, където е необходимо и е затруднена пътната обстановка.
Няма електрозахранване в общините Мадан, Златоград, Неделино, Рудозем, Баните и Борино.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!