Хибридна война от 1979 г.: Как КГБ взе на мушка Ватикана и Бжежински

Юлиан Христов Последна промяна на 20 февруари 2016 в 06:35 13606 14

Хибридна война от 1979 г.: Как КГБ взе на мушка Ватикана и Бжежински

Снимка Комисия по досиетата

Похватите на хибридната война са били достатъчно добре познати в годините на Студената война на разузнавателните служби от двете страни на стената. Това става ясно от разсекретени от Комисията по досиетата документи, публикувани в сборника "ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО (1958 - 1991).

В документ от 1979 г. на Първо главно управление са утвърдени основните насоки в съвместната работа с КГБ за противодействие на САЩ и НАТО. В същото време става ясно, че някои от мерките са предприети като противодействие на подобни методи, предприети от западните тайни служби по линия на държавите членки на Варшавския договор.

От документа става ясно, че САЩ остават основен противник на соцблока, а противодействието му минава през активни мероприятия срещу Збигнев Бжежински - основен критик на СССР и по това време съветник по сигурността на американския президент Джими Картър. В тази връзка е планирано активно мероприятие „ЗАКЛЕТ ВРАГ – 1“, което е проведено съвместно със съветското разузнаване. С него се цели дискредитирането Бжежински като главен стратег и идеолог на антикомунизма и външната политика на САЩ. Двете разузнавания използват данни, които разобличават съветника в Белия дом като изпълнител на задачи на ЦРУ в Чехословакия, по време на събитията през 1968 година, "както и в България във връзка с американски агент".

В тази връзка родното ПГУ си поставя цели, след които е въздействие върху администрацията на президента Картър и влиятелни американски политици за разведряване на отношенията със Съветския съюз. Планирано е и "оказване на влияние върху външнополитическата обстановка в САЩ", както и засилването на "вътрешни противоречия и търкания", като се използва недоволството на синдикатите по това време. Предвидени са и мероприятия за въздействие върху "негърското движение в САЩ", както и върху малцинствата от мексиканци, индианци и порториканци. 

Оказва се обаче, че влиянието сред тези групи е трудно, тъй като "сред тях работят твърде усилено специалните американски служби".

Целите на българското и съветското разузнаване предвиждат изостряне на противоречията между САЩ и партньорите им (основно ФРГ и Франция). В документа например се посочва, че според Хелмут Шмид от социалдемократическата партия американският президент Картър "има някаква психологическа несъвместимост". Премиерът на Италия Джулио Андреоти, както и други европейски лидери, пък се отнасяли критично към Картър.

В документа се посочва, че "съветските другари разглеждат мероприятията против Бжежински като твърде важни": 

На основата на документите, които ние сме им предоставили, те са разработили разобличителен документ. Бжежински има свои противници и до тях се довежда информация, че той е бил пряко замесен в шпионска дейност. Тези факти непременно ще станат достояние на Картър. Съветските другари са провели няколко мероприятия в европейски и латиноамерикански страни, както и в САЩ. По тяхно мнение Бжежински е много неудобен и вреден за Социалистическия лагер. Задачата е умело да се компрометира, за да не се разбере, че това което се провежда срещу него е наше дело.

В документа се описват и развитието на НАТО по това време, като се отбелязва видимо укрепване на Алианса:

Разработват се нови военни планове, в които се предвижда даже и нанасяне на ядрен удар. На лице е стремеж за изглаждане на съществуващите противоречия между страните членки на организацията. От друга страна САЩ непрекъснато се стремят да всеят страх сред членовете на организацията от мнимата опасност, която представлява за тях Съветският съюз. 

В тази връзка двете разузнавания си поставят за цел да се разобличи "същността на НАТО като главен инструмент в ръцете на реакционните кръгове на Запад". Планират се и активни мероприятия за складиране на неутронна бомба на територията на Западна Европа. В тази връзка са задействани мероприятията "Цунами - 1, 2 и 3", които трябва да осигурят оповестяването документи за дейността на НАТО по време на война. С мероприятията се цели също и да се докаже, че западните държави нарочно представят Варшавския пакт като агресивна организация, с което се цели увеличаване на разходите на държавите от НАТО за отбрана.

Опасенията на КГБ и ПГУ са, че интересите на НАТО и САЩ в Европа надхвърлят военните въпроси, опитвайки се да "вземат под известен контрол въпроси от икономически и финансов характер". Като задача се поставят и мероприятия за отслабване на ФРГ като основен политически и икономически двигател на Северноатлантическия пакт, както и за противодействие на Западна Германия да се сдобие с ядрено оръжие. Поставена е и цел да се отслаби южния фланг на НАТО като се подклаждат настроения срещу американските бази там.  

Конкретните мероприятия срещу НАТО са в две направления - пропаганда в СССР и пропаганда зад граница. В Съюза е предвидена кампания, "при която с беседи и изказвания по радио и телевизия военни специалисти да доказват несъстоятелността на подобни тези (за опасността от СССР, бел. ред.)". Зад граница са предвидени подобни мероприятия по линия на разузнаването:

За целта да се използват оценките на някои западни авторитети, от които се вижда, че съотношението на силите е равно, че съветската доктрина е отбранителна и че Съветският съюз няма агресивни намерения.

Двете разузнавания се стремят към влияние и във Ватикана. Те определят новоизбрания папа Йоан Павел II като "умен човек", който разполага с "големи сили и влияние". Очакванията за него са той да работи по-активно в страните от соцлагера. В тази връзка "с другите братски разведки съветските другари" са набелязали мерки: подбуждане на Ватикана да работи за разведряване на отношенията Изток-Запад, Светият престол да бъде неутрализиран в антиговореното срещу социалистическия режим и да бъдат компрометирани "реакционните дейци във Ватикана"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.02 2016 в 20:25

съгласен съм с мнение №2, №3, №4 (изкл. противния ник който напомня ортака на Сталин - национал-болшевика едномъдия импотент хитлер).
съгласен съм с №5 (абсолютно прав!).
съглаен съм с №6 - със забележката, че САЩ по време на лайното Джими Картър и Франция на Помпидуисти, Жискардисти и неоголисти създадоха другото - далеч по опасно чудовище - Шиитски Иран (помня онези дни, коменданта на Техеан се закани, че в момента когато самолета с козеебеца - резач на клитори Хомейни доосне пистата в техера, ще даде заповед да го гръмнат. САЩ и Франция - станаха гаранти - ще косъм няма да падне от главите на шахските генерали ак разрешат "мирната" козеебска революция. Като резултат - всички до един генерали, полковници, адмирали- барабар съ семействата им бяха избесени, разкъсани, изгорени живи и избити. Разликата нежду шиити и сунити е разликата между пепелянка и усойница, между чакал и хиена!).
съгласен съм с @13, и принципно с голяма част ор писаното от тези пос него.

ОБАЧЕ ИМА ЕДИН ВЪПРОС! КЪМ ТЕЗИ ТРИЙСЕТИНА КОНСТАННТИ ЛАЙНА КОИТО СА МИ ПИСАЛИ МИНУСИ: Какво не одобрявате в постинга ми №1, бе лайна бошевишки?!?!? Туй че Тръмп така ше го набримчи на сводницата на мъжа си, че оная ще се оригва на "тръмп-тауър" една седмица ли бе, или туй, че ако дойде бай ви Тръмп в Белия Дом, Руснаците ще минат на купонна система и ще им свърши кюмура за атомните подводници и ракети!

П.п. Ако някой ден имам кеф, може да напиша някой и друг ред, как престъпника, лизач на болшевишки подметки Джими Картър за броени часове изгуби огромното стратегическо превъзходство над СССР със закриването на разузнавателните станциите в Иранското Плато за следене на ракетните пускове от Тюратам (край Аралско море) и от полигона за тестване на противоракети в Сари-Шаган - до Балахашкото Езеро. С тези станции за следене американците имаха редкия лукс да може да определят такива детайли (става въпрос за края на седемдесетте години, забележете) както дължина, диаметър на ракетата, големина на полезния товар...Фиксирваха пуска на всяка съветска ракета мгновено и записваха телеметричните данни постъпващи в съветските командни пунктове. Е-туй лайно Джими Фъстъкаджията изсра на Щатите - за радост на Андропов, Шелест, Брежнев и прочее болшевишки говна. Бойте се болшевики, и вие ортаци козеебци камилоебци, резачи на клитори, че ако дойде бай ви Тръмп - ке ядете кожения кочан!

20.02 2016 в 19:24

Аре най-после научете РАЗЛИКАТА между ПРОПАГАНДА, "идеологическа диверсия" и "хибридна война".

Колегата e-mil е прав - първо НАУЧЕТЕ ЗНАЧЕНИЕТО на термините, и чак след това ги използвайте. Разбирам, че разчитате на простотията на хората, за да ги зомбирате с ГЬОБЕЛСОВА ПРОПАГАНДА, обаче го правете поне малко ПО-ИНТЕЛИГЕНТНО.

Не всички са простаци и невежи, колкото и усилия да полагате да станат такива. Омерзен съм.

20.02 2016 в 15:34

боже - боже, ад хоминем

20.02 2016 в 15:24

Извинявайте e-mil, искрено съжалявам за допуснатата грешка, все пак не знам дали във Вашия случай това има особено значение и все пак, още веднъж извинявайте, че съм написал еродиран, а не "ерОдиран", пав сте, но и на мен ми е толкова кОлтурата и хайде да не разводняваме повече форума, едва ли Вие и аз, щом още сме на територията на червената мафия, заслужаваме такова внимание.

20.02 2016 в 14:52

И за всичко това, което са вършили, едни от тях са ОЩЕ ДИПЛОМАТИ, а другата част са преБОГАТИ ПЕНСИОНЕРИ!?!?

20.02 2016 в 13:17

Боже-боже!
Нямаше нужда да споменавате КДС и ДС отделно, защото КДС беше пълното име на ДС. Това е едно и също.
Но не разбрах как цитирането на Тит Ливий и Тукидид показва симпатии към КДС и КГБ. И въобще ПО СЪЩЕСТВО статията не е насочена само срещу червените, защото авторът говори за "двете страни на стената".

Което още веднъж потвърждава мнението на Тукидид за склонноста на тълпата да възприема готови формули.

И "ерОдиран" се пише с "у", понеже не е производна на "ерозия", а на "ерудиция".

20.02 2016 в 13:04

Присмял се хърбел на щърбел, много уважавам историците и начетените хора, но за съжаление, твърде често увлечени в далечни мисли и съждения самите те забравят да мислят по същество, уважаеми e-mil, очевидно вие сте един много еродиран и любознателен читател, но позволявам си да ви напомня, автора има съвсем ясно послание към читателя, в което е определено както времето така и действащите субекти, не е нужно начетен човек като вас да ни изнася лекции свързани с древността, тогава не е имало нито КДС, нито ДС, нито КГБ и червена мафия, чийто клакьор сте може би, също не е имало.

20.02 2016 в 10:59

Господин Христов!
Ако чак сега разбирате, че похватите на хибридната война са били познати преди 40 години, значи сте доста зле по история. Всъщност нищо не ви е станало ясно от разсекретените документи.

Първо, за да определим един конфликт като хибридна война, трябва да има хибрид между няколко вида враждебни действия, от които поне едно да включва употребата на конвенционални въоръжени сили или поне партизанска война (която е измислена толкова отдавна, че също може да се смята за конвенционална). Тоест за да има хибридна война, трябва да има война в прекия смисъл на думата. Такава каквато сме виждали в Иран, Ирак, Афганистан, Израел, Украйна и т.н.
Противодействието между силите в мирно време и дискредитирането на противника не са хибридна война.

А това че отделните похвати не са новост го знаят всички (с изключение на вас).

Прочетете примерно Тит Ливий!
Преди повече от 2000 години по време на Пуническите войни двама картагенски посланици в Сиракуза се мъчат да отделят Сицилия от римско влияние. Нападат римски патрул и след заплаха от арест бягат в Леонтина. Там успяват да настроят населението срещу Сиракуза. След римското настъпление срещу Леонтина посланиците бягат в Хербес последвани от сиракузки 8 хиляден отряд. Разбирайки безнадеждното си положение пресрещат отряда, намират съюзници в него, с чиято помощ задържат вестоносец пратен от сиракузкия командир до вкъщи. После подменят писмото и прочитат пред войниците фалшиво привествие до римляните оправдаващо въображаеми жестокости в Леонтина. С което успяват да върнат отряда обратно в Сиракуза, а там подкупват войник, който лъже пред градския съвет за римските "зверства" в Леонтина.
Типичен пример за хибридна война.

Или прочетете Тукидид! Няколкостотин години преди горната случка Пердика II подбуждал Халкидика към въстание против Атина за да му е по-лесно в подготвяната война.
По същото време Атина воюва срещу Егина и техните съюзници коринтяните убеждават пелопонесците да не помагат на Самос за да може Атина да го завладее. Даже Тукидид цитира коринтяните със следните думи: "онези обстоятелства при които хората в борба с врага обикновено са безразлични към всичко останало освен към стремежа за победа." Което означава война без подбор на средствата. Тоест хибридна война.

След всичко това е малко смешно да се правите на откривател по медиите, само защото сте чули модерен термин, който е прикачен на стари практики... впрочем такова поведение също не е новост.
"Повечето хора не се обременяват с търсене на истината и лесно усвояват готови възгледи."
Тукидид. V век преди н.е.

20.02 2016 в 10:27

Кажете как съединените африкански щати създадоха хибридно илямистките групировки в противовес на "безбожния комунизъм'и въздигнаха саудитските салафитски мастии,чиято попара сърбаме в момента ;)????

20.02 2016 в 09:38

Тези документи мже да са интересни на децата родени в 21 век, но нищо не казват. По интересни са документите за минаване на службите в нелегалност, за създаване на отрядите бухалкаджии от златни медалисти по борба, карате, петобой, които защитаваха другарите при първоначалното разпределяне на порциите. Създаването на СДС, ДПС, синдикат с хора на ДС. Задграничните дружества и 10милиарда долара.