Quantcast

Строго секретно: Отчет от 1965 г. описва методи на „психическо въздействие“ върху родни шпиони

Юлиан Христов Последна промяна на 13 февруари 2016 в 06:28 16663 17

Строго секретно: Отчет от 1965 г. описва методи на „психическо въздействие“ върху родни шпиони

Западногерманските контраразузнавателни органи (КРО) широко използвали метода на психическо въздействие срещу български шпиони в годините на Студената война. Това е едно от обясненията на Първо главно управление на ДС за ниските резултати от работата на разузнавачите ни във вражеската по това време Федерална република Германия. Строго секретният отчет е сред публикуваните от Комисията по досиетата документи в новия ѝ сборник "ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО (1958 - 1991).

През 1965 г. до ЦК на БКП и Външното министерство са получени общо 24 информации, от които едва 8 ценни. Една от тях касае срещата на българския престолонаследник Симеон с българската "вражеска емиграция" в Хайделберг. По въпросите на НАТО са изпратени три информации, от които нито една ценна.

Във въпросния отчет се посочва, че с цел да бъдат сплашени новодошлите в Западна Германия разузнавачи, те и семействата им са поставяне на "японско външно наблюдение", част от което е "грубо заглеждане" в прозорците на домовете, в които са настанени.

Западногерманското контраразунаване подхожда организирано и настъпателно към нашата работа. Широко използува метода на психическо въздействие. С цел да бъдат сплашени, веднага след пристигане на нови работници в прикритието, те и семействата им се вземат на японско външно наблюдение. Хора от проследяването, минавайки покрай домовете, в които живеят наши работници от прикритието, се заглеждат грубо в прозорците. Често се оставят коли с американски номера, с по двама-трима души вътре, да стоят по цял ден пред домовете им. 

В отчета се подчертава, че вражеските контраразузнавачи нарочно не се прикривали. По този начин те показвали, че са разконспирирали родните разведки и така блокирали работата им: 

(Външното наблюдение) не сменява облеклото си и не прилага маскировка. След време външното наблюдение изчезва, поне не се забелязва, защото или го няма въобще, или се води съвсем квалифицирано.

Докладва се също е за "секретни обиски", както и за два безуспешни опита за насилствено проникване през нощта в сградата на българското търговско представителство в Западна Германия, където работили под прикритие агентите. В отчета се посочва още: 

Изпращат се служители да проверяват електрическата и отоплителна инсталация, телефоните и пр., без да има причини и без да са извикани монтьори.

Използуват всяка възможност за подстава. Грубо обработват наши граждани, посещаващи Западна Германия, предлагайки им по-добре платена работа, за да изменят на Родината.    

Основните цели, които са били поставени през 1965 г. на агентите ни във ФРГ, били набирането на информация за намеренията на НАТО за действия срещу България и други социалистически страни, икономическата политика и съществуващите противоречия в западния блок по водещи международни въпроси. 

Строго секретен отчет за извършена агентурно-оперативна работа по линия на ГФР през 1965 г. 

Резултатите обаче не били задоволителни. Като допълнителна причина се посочва фактът, че резидентурата във Фракфурт на Майн в първата година от създаването ѝ се е занимавала с "изучаване на обстановката" и "усвояване и навлизане в работата на прикритието". Това не позволило вербуването на чужди агенти и с това разработването на агентурна мрежа.

Разборът показва, че добитата от агентите информация "идва изключително от връзки и случайни източници на тъмно". Прави се и заключението, че има работници в резидентурата, които не изпращат политическа информация, "въпреки недвусмислените указания, дадени в това отношение".

Подобни критики има и към резидентурата във Франция. Там агентът Стоименов е водил две разработки - "Анжел" и "Роберт", които имали за цел вербовка. Те обаче не били реализирани, въпреки че обектът на едната бил "човек от български произход и с подчертано патриотично чувство".

В текста се посочва още:

Стоименов обаче прояви не добра организация на работата и по двете разработки. Работеше стихийно, не изясняваше основните моменти по разработваните обекти, не провеждаше в срок заплануваните от самия него мероприятия.

В резултат на тази стихийност и несъсредоточеност в работата, той не успя да разреши задачите, които стояха по разработките и не ги доведе до желания край. От Центъра му беше обърнато внимание, даваха му се указания, той обещаваше и отлагаше изпълнението на задачите за "следващата поща", а и сега ние не знаем какво точно е положението по разработките.  

По главния наш обект - НАТО, той не успя да открие разработка, въпреки че има агент, който работи в обекта и можеше да се използва по-пълноценно в това отношение.

От по-нататъшното описание става ясно, че вместо обещаните резултати по разработка "Едуард", със следващата поща Стоименов пратил "оправдателен документ за изразходваната сума във връзка с обекта". Все пак в документа се изразява оптимизъм, че през следващата година "можем да се надяваме на реализирането на някои от разработките, а така също и на перспективи за нови разработки в това отношение". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2016 в 13:28

То затова сега имаме отделно Миностерство на ТУРИЗМА - за да могат ГАНЬО-раведчиците да се препитават съобразно номенклатурната си професия! Защото сега с ФРГ сме НАТО-съюзници и не може да пратиме "юнаците" там на туризъм! Пък и не им се ходи на туризъм в Собир или Магадан с еднопосочен билет!

13.02 2016 в 19:34

Не е точно така. По време на СОЦИАЛИЗМА НАЙ-ДОБРОТО се изпращаше на служба в ОТБРАНАТА И СИГУРНОСТА. Естествено, имало е и връзкари и по-слаби кадри, но като цяло нивото беше МНОГО ВИСОКО. Това важи както за българските СЛУЖБИ И ОРГАНИ така и за тези на другите братски социалистически страни, и по-специално за КГБ и ГРУ.

Специално пък ЩАЗИ, под ръководството на всепризнатия АС В ШПИОНАЖА - ЛЕГЕНДАРНИЯТ разузнавач Маркус Волф, получи след края на студената война признание за своите безспорни професионални успехи дори от съперниците си на Запад.

Българското НТР пък имаше огромни успехи в осигуряването на документация за авангардни научни разработки и производствени технологии, които се внедряваха в социалистическата индустрия и селското стопанство. Затова западняците поискаха НТР да бъде разформировано, като твърдяха че то се било занимавало уж с технически "шпионаж".

Истината е съвсем друга - по време на СОЦИАЛИЗМА, благодарение на ПГУ на ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ нашата страна успешно изграждаше развита ИКОНОМИЧЕСКА и производствена БАЗА. По промишлено развитие през 80-те години на СОЦИАЛЗМА България стоеше някъде на 30-то място в света, а сега при ДЕМОНОКРАЦИЯТА падна около незавидното 90-то място, заедно с Бурунди и Буркина Фасо.

Как да не съм омерзен?

13.02 2016 в 15:27

Стила и изказа им обяснява "еволюцията" на писмата на сегашните тролове.

Иначе, не знам кой може да учуди "нивото" на партизанските среди. Жалкото е, че след като България успя да създаде някаква основа на културен и икономически елит, той бе унищожен и заменен с най низшите културно, морално и интелектуално. Ето къде е основата на сегашното ни нещастие.

13.02 2016 в 14:24

@стар играч
За съжаление това колко е развито едно общество и на какво са способни службите му е в обратна пропорция. Тоталитарните режими съществуват са с подкрепата на силни служби. Как си представяте, че документа дава вярна представа за силата на службите, като няма след 26 години един изявен политик, който не е агент или най-малко шофьор или бодигард на комунистическите служби или лично на диктатора. За Меркел да не говорим, щото ще си спомним,че Путин е бил резидент на КГБ в Германия и поканата й към ислямистките бежанци може да се тълкува по друг начин в светлината на обтегнатите отношения НАТО, Европа и Русия.

13.02 2016 в 13:07

и какво говори това?. Некадърници. Не че съжалявам че са били некадърници от ПГУ. Напротив. Комунягите които заминаваха на работа по каквато и да е линия на Запад считаха това като голям келепир за тях и децата им. заплати във валута, уредени държави, синчето или щерката учат в чужди училища. С една дума- обичаме комунизма и СССР, партията и правителството в България, ама драпаме да отидем на работа на Запад, ако пък е в САЩ- това направо е черешката на тортата. ВИЖ У ДОМА ДС СЕ СТАРАЕШЕ ПРЕКОМЕРНО- ПРЕСЛЕДВАНЕ, ЗАТВОРИ, ЧЕ И СМЪРТ.

13.02 2016 в 11:39

Балкански, като гледахме как се развиваше ГФР и как ГДР, а и като си спомним накъде бягаха хората, голяма работа са свършили др. Волф и компания. Подкупили 2-3, пошантажирали със секс-компромати 4-5 и дотам. А светът вървеше напред и създаваше, а вие гледахте отстрани и опитвахте да чопнете нещо. Ама и като чопнехте, пак го забатчвахте и се осирахте яко. Тия легенди не ни ги пробутвайте на нас, разправяйте ги на внуците си, а те ако са тъпи като вас, нека ви вярват.

13.02 2016 в 11:33

Истината е 30% никога не може да се вярва нито на документи нито на разкази на службите. Минали са 50 години всичко е пресяно и редактирано. Информацията е властови ресурс и никога не се споделя без цел. Например тази информация може да е предназначена за германските служби, които напоследък се съмняват дали набутваното им инфо от мулташко-германски фирми не е направено от българските служби с по далечната цел да има вектор на изнудване. С материала мултаците отгледани в тази среда показват какви наследствени ахмаци са, което не е далеч от истината, защото години наред не можаха да повярват, че ще им се случи каквото им се случва.

13.02 2016 в 11:25

Пропуснат е един основен факт, който дава ясен отговор за простотията, глупостите и безумията на нашите "разузнавачи", не е казано, но е всеизвестно, че за да си помияр в ДС трябва да си дете или внук с партизанско коляно или поне на АБПФК - ятак демек, в краен случай компрометиран престъпник или морално пропаднал боклук готов на всичко за да отърве кожата, а каква кОлтура, интелигентност и талант в полуграмотни, гламави и разхайтени червени боклуци, с всички привилегии на властта и готови на всичко, разбирай кражби, убийства, доноси, лъжи в името на партията и великия СССР, а между другото основните знания и подготовка нашите невменяеми и гламави мамини синчета са получавали от алкохолизирани и извратени съветски другари, както и до сега, та и тогава и сега все едни и същи боклуци и жалки, срамни и съсипващи България резултати.

13.02 2016 в 11:25

Пропуснат е един основен факт, който дава ясен отговор за простотията, глупостите и безумията на нашите "разузнавачи", не е казано, но е всеизвестно, че за да си помияр в ДС трябва да си дете или внук с партизанско коляно или поне на АБПФК - ятак демек, в краен случай компрометиран престъпник или морално пропаднал боклук готов на всичко за да отърве кожата, а каква кОлтура, интелигентност и талант в полуграмотни, гламави и разхайтени червени боклуци, с всички привилегии на властта и готови на всичко, разбирай кражби, убийства, доноси, лъжи в името на партията и великия СССР, а между другото основните знания и подготовка нашите невменяеми и гламави мамини синчета са получавали от алкохолизирани и извратени съветски другари, както и до сега, та и тогава и сега все едни и същи боклуци и жалки, срамни и съсипващи България резултати.

13.02 2016 в 10:40

Значи, има описан такъв случай с резидента на ПГУ в Западна Германия и случая е абсолютно и достоверно проверен. Истина е. Накъде седемдесетте години на миналия век. При извършване на оперативна работа, топ шпионин, роден, наш разузнавач-генерал, - полеви агент на BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz), контраразузнаването на ГФР, или както е известна - по света - Федерална служба за защита на конституцията го засича изотзади. Пълен ташак, между другото, е била немската служба, пробита отвсякъде и от всички - но не и от българските, родни тъпанари! Немския контраразузнавач е рекрутирн из средите на хората с, хм...ориенталско самосъзнание, из средите на многобройните гастарбайтери, турци, кюрди, арапи разни и т.н. за които канцлерин Меркел се грижи да бъдат адаптирани към германската култура и обичаи. Това споменавам защото е много важно, от ключово значение за казуса. Значи, немския контраразузнавач, очевидно не е бил достатъчно адаптиран към християнската ценност, защото когато се доближил, изотзади на мил'цунерския генерал, като опрял пистолет в тила му - властно, но тихо му заповядвал да си свали гащите и да се одупи, което генерала, според доносите до баш генерала в София от другите генерали в амбасадата - сторил със съмнение за ищах. Както и да е - Хасан-Волфганг-Ахмед-Хериберг-Гайгер-манафоолу одупил храбрий генерал, след което му направил знак, ишмар му дал - "тихо!" и му дал 100 (сто) долара, щатски. Наший храбрий шпионер, като дошел на "себе дори" взел си въздух с облекчение и каза: а бе варум бе, Warum also war Kollege, защо тъй бе колега, изкара ми акъла с тоя пищов. И не непълно натурализирания и интегриран немец с арабска външност му рекъл: ами, казал, защото ако ти бях рекъл че ша те еба за сто долара, гъза ти щеше да се отвори като хралупа, щото вие, комунизите, като чуете за доларчета и гъзищата ви алчно се отварят и нямаше да ми е кеф да те еба. А така, от страх, гъза ти се сви и работата стана харна и доволна. Е тва е. И е истина ви казвам. Аз с очите си съм виждал сволочи от ЦК, техните законни и незаконни пачаври, малоумните им впиянчени деца или такива родени малоумни -всичките с една обща черта - горови да продадат и на Маркс брадата и на Ленин Учението и на майка си путките за ДОЛАРИ–и-и-и-...