Хаос заради наредбата за газовите уредби

Юлиан Христов 26 ноември 2013 в 09:51 13652 21

Трафик
Трафик

 

Наредбата за пререгистрация на газовите уредби на автомобилите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) доведе до хаос в КАТ и неясноти около прилагането ѝ.

Както OFFNews писа от март 2014 година в сила влиза наредба на министерството, която изисква нов режим на регистрация на автомобилите с газови уредби (АГУ). Според новия регламент собствениците на автомобилите на газ, освен протокол за монтажа на газовата уредба, трябва да имат и протокол от техническа служба, удостоверяващ, че монтажът е извършен правилно. Според новото изискване газовата уредба трябва да бъде вписана в големия талон на автомобила, а по непотвърдена информация “услугата” ще струва около 400 лв.

Предстоящото влизане на наредбата в сила и слуховете за глоби и спазване на крайни срокове предизвика опашки в КАТ и недоволството на шофьори. За разлика от предходни дни, когато за пререгистрацията са минавали по 40 водачи на ден, отскоро през "Пътна полиция" се отбиват повече от 300 души.

Оказва се обаче, че наредбата се тълкува по различен начин от КАТ и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ). В днешния си брой в. "Труд" съобщава, че изискването за вписване на газовата уредба в големия талон на автомобила не е изискване на наредбата. "Не знаем защо КАТ искат от водачите да сменят талоните си, с наредбата единствено се задължават шофьорите с допълнително монтирани уредби да минат през преглед", коментирали пред изданието от ведомството. 

Оттам допълниха, че от 2006 г. "Пътна полиция" е трябвало да глобява за необявена в 14-дневен срок промяна в конструкцията на автомобила. От КАТ обаче контрирали, че преди тази наредба никога монтирането на газова уредба не се е смятало за промяна в конструкцията на колата.

Автомобилите с вече монтирани газови уредби няма нужда да минават каквато и да е допълнителна проверка, категорични са от ДАИ. Такова изискване ще има само за возила, на които бъде сложена бутилка след 1 март 2014 година.

Предстоят преговори между МВР и Министерството на транспорта. От КАТ ще настояват да се удължи поне с 6 месеца срокът за гражданите, които трябва да си сменят талоните. В противен случай пред пунктовете на КАТ ще се извият огромни опашки през най-мразовитите зимни месеци.

Наредба  Наредба №Н-3/18.02.2013 г. на МТИТС влиза в сила от 1 март 2014 г. и ще засегне близо 800 хил. автомобила.

С наредбата се въвеждат европейски изисквания, според които всички шофьори, които са си сменили горивните инсталации на колите, трябва да го направят по точно определени правила и да бъдат проверени от сертифициран сервиз. У нас тези сервизи са само два. Документът дава 12 месеца срок на всички, които са "заварено положение", да минат на преглед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews