Говорителят на литовската полиция пред OFFNews: Вчера започнахме разследване на мистериозния полет от Литва до България

Красимир Крумов 17 юни 2022 в 15:55 8163 0

Рамунас Матонис

Снимка Fotodiena / Justino Auskelio

Рамунас Матонис, началник отдел "Комуникации" в Литовската полиция

Литовската полиция е започнала в четвъртък разследване на мистериозния полет от Литва за Източна Европа с крайна точка България. Това съобщи в разговор за OFFNews Рамунас Матонис, началник отдел "Комуникации" в Литовската полиция.

"Вчера в бюрото на "Криминална полиция" беше образувано досъдебно производство за нарушаване на правилата за международни полети. На този етап няма лице, на което да е предявено обвинение, предварителното производство е по факта на самото осъществяване на подобен полет. Предстои да бъдат разпитани лица, в това число и собственикът на самолета, с когото сте разговаряли. Ще се обърнем за помощ и обмен на информация и към колегите в страните, през които е прелетял самолетът, както и към българската полиция, тъй като България е крайната точка на полета." - каза пред OFFNews Рамунас Матонис.

Говорителят на литовската полиция обясни също така, че няма срокове, в които това разследване трябва да приключи, но е добре то да бъде извършено колкото може в по-бързо.

Наказателният кодекс на Литва предвижда за член на екипаж, който наруши правилата на международните полети при влизане или напускане на Литва, глоба или арест, или лишаване от свобода до две години. Разследването ще се води от Главната прокуратура на Литва.

Мистериозният самолет-беглец, който наруши по време на неразрешен полет без предварително одобрен план и без никакви разрешения въздушните пространства на Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия и България и кацна на пистата на бившето летище край Търговище, беше изоставен в Буховци и до момента няма информация за лицата, които са се намирали на борда му.

В ексклузивно интервю за OFFNews последният легален собственик на самолета, литовският летец Брониус Заронскис заяви, че е продал машината дни преди мистериозния полет, но не може да се сети на кого. "На вас той може да казва, че не може да се сети или не знае на кого е продал самолета, но в хода на досъдебното производство ще се установи дали е така." - коментира за OFFNews Рамунас Матонис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!