Физикът Тео е номиниран за европейски гражданин на годината

OFFNews 01 април 2015 в 20:28 11259 5

Теодосий Теодосиев

Учителят по физика и приложна математика Теодосий Теодосиев е номиниран за наградата на Европейския парламент Европейски гражданин на годината.

Физикът е номиниран от евродепутата Емил Радев заради активната му дейност в подкрепа на младите български физици и отдадеността му към развитието на българското образование.

Теодосиев е главен учител по физика и астрономия в ПМГ ”Никола Обрешков” - Казанлък и повече от 30 години е ръководител на безплатната „Школа ТЕО” по приложна математика и физика. Той е създател на собствена ”Методика за формиране на силов интелект”.

Негови възпитаници печелят 8 от 12-те златни медала, завоювани от български участници на Международната олимпиада по физика.

В школата му се готвят не само българчета, но и ученици от Великобритания, Швейцария и други европейски държави.

Физикът е първият Председател на „Клуба на учителите новатори” към Синдиката на българските учители и е избиран многократно в Управителния съвет на Съюза на физиците в България.

Бил е член на „Висшия учебен съвет” към Министерство на просветата, редакционния съвет на сп. „Проблеми на образователната политика” и редакционната колегия на сп. „Физика”.

В момента Тео е член на Управителния съвет на Фондация „Миню Балкански”, която работи за повишаване квалификациите на българските учители, както и на националното ръководство на МЕГО – нестопанска организация с идеална цел за обществена дейност по направление „Морал, етика и гражданско образование”.

За заслугите си в развиването на млади таланти Теодосиев е награждаван с редица ордени, сред които „Св. Св. Кирил и Методий”, „Неофит Рилски”, награда на Физически факултет на СУ „Св. Климент Охридски” за най-много приети студенти физици, почетен диплом от Българския парламент, почетен гражданин на гр. Казанлък.

Тео е носител на титлата "Мъж на годината" за 2014 година.

"Теодосий Теодосиев е истински будител - човек, който вдъхновява със своята отдаденост към просветата в България и който дава възможност на младите български таланти в сферата на физиката и приложната математика да постигат международни успехи и да славят името на страната ни", коментира Емил Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови