Физикът Тео получи сграда в Казанлък за научната си школа

OFFNews 19 ноември 2014 в 13:12 9329 6

Снимка npreporter

Теодосий Теодосиев

Правителството предостави бившия техникум по хидравлика в Казанлък на общината, за да може там да бъде настанена Националната школа по физика, която ръководи учителят Теодосий Теодосиев.

Решението е взето на днешното заседание на Министерски съвет, съобщава правителствената пресслужба.

Школата по физика, създадена Теодосиев, функционира вече 35 години и за този период нейните възпитаници са донесли много златни медали за България от международни олимпиади и конкурси. 

Теодосиев обаче има проблеми с остарялата техника и липсата на отделна сграда, където да обучава талантливите деца и да организира летни лагери. Затова преди 10 години той решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан. Оттогава той се опитва да ремонтира сградата, която е без прозорци и има нужда от основен ремонт, но средствата не му стигат.

Теодосий Теодосиев и неговата история за създаването на школа и световни кадри по физика обиколи цяла България. Вдъхновени от ентусиазма му, хора създадоха фондация на негово име, която за броени дни събра близо 50 000 лева за каузата на физиката.

Преди две седмици премиерът Борисов заяви, че за реализацията на идеята за провеждане на летни лагери ще се потърси подходящо помещение в близост до школата.

Борисов пое ангажимент и за осигуряването на подходящи условия за развитие на талантите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови