Физикът Тео получи сграда в Казанлък за научната си школа

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2014 в 13:12 8263 6

Снимка npreporter

Теодосий Теодосиев

Правителството предостави бившия техникум по хидравлика в Казанлък на общината, за да може там да бъде настанена Националната школа по физика, която ръководи учителят Теодосий Теодосиев.

Решението е взето на днешното заседание на Министерски съвет, съобщава правителствената пресслужба.

Школата по физика, създадена Теодосиев, функционира вече 35 години и за този период нейните възпитаници са донесли много златни медали за България от международни олимпиади и конкурси. 

Теодосиев обаче има проблеми с остарялата техника и липсата на отделна сграда, където да обучава талантливите деца и да организира летни лагери. Затова преди 10 години той решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан. Оттогава той се опитва да ремонтира сградата, която е без прозорци и има нужда от основен ремонт, но средствата не му стигат.

Теодосий Теодосиев и неговата история за създаването на школа и световни кадри по физика обиколи цяла България. Вдъхновени от ентусиазма му, хора създадоха фондация на негово име, която за броени дни събра близо 50 000 лева за каузата на физиката.

Преди две седмици премиерът Борисов заяви, че за реализацията на идеята за провеждане на летни лагери ще се потърси подходящо помещение в близост до школата.

Борисов пое ангажимент и за осигуряването на подходящи условия за развитие на талантите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2014 в 17:28

Изключителните ,ги наричат само по име - това изразява дълбоко признание и означава , че те са уникални и единствени !!

20.11 2014 в 09:05

Погледнете очите на Тео, колко младежки ентусиазъм излъчват. Въпреки възрастта и белите коси. Поклон пред този Българин!

19.11 2014 в 18:33

В целия град и всичките му ученици го наричаме Тео вече десетилетия - защо да се сменя ;) Ако се запознаете ще разберете колко би му прилягало да го наричате господин Теодосиев.

Докъде мислите е докарал ремонта на старото училище? Много добра новина, че са му дали Хидравликата! Стига с тоя хейт.

19.11 2014 в 16:47

Важното е да се подкрепя всеки ентусиаст и кадърен българин в патриотичното му дело..А не както при социализЪма по класово партийния подход и интернационалното дупедавство в полза на ссср!(Извинявам се ако на някого звуча твърде политизирано,но разбирайте го като стон за загубените години, пропиляния живот на поколения много кадърни хора ,които живяха в режима..)

19.11 2014 в 14:41

За какво му е нова сграда в Казанлък? Той е купил и е вложил толкова средства за да възстанови друго училище! Всичките му усилия за предишната сграда отиват на вятъра. Хубава работа, ама недомислена!

19.11 2014 в 14:31

Ще наричате този голям българин господин Теодосиев! Това е най-малкото, което заслужава - уважение. На ашици ли сте си играли с него, та го наричате Тео? Това вашето е обикновена простащина.

Поздрав!